Varmrätter på 80-talet

 

Tallriken

 

Flygande Jakob

 

4 portioner

  • 1 stekt eller grillad kyckling
  • 1 pkt bacon à ca 150 g
  • 200 g färska champinjoner eller skivade på burk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl chilisås eller ketchup
  • 2 bananer
  • 1/2 dl salta jordnötter
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela kycklingen, bena ur och skär köttet i mindre bitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
  3. Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva och bryn svampen lätt.
  4. Vispa samman grädde, crème fraiche och chilisås eller ketchup. Häll gräddblandningen över kycklingen. Fördela skivade bananer, bacon och svamp ovanpå. Gratinera i 225°C, 15-20 min. Strö över jordnötterna när halva gratineringstiden gått.
  5. Till servering: Servera rätten med kokt ris och en blandad sallad.

 

Filé black and white

 

4 portioner

  • 500 g   fläskfilé
  • 500 g   oxfilé
  •   Smör till stekning
  •   Flingsalt
  •   nymald svartpeppar

Tryffelsås

  • 2 dl   steksky
  • 1 dl   Madeira
  • 1 msk   oxfond
  • 2 dl   vatten
  • 1 krm   vit tryffelolja
  • 20 st   grönpepparkorn
  •   Salt
  •   peppar
  •   socker
  •   Några stänk kinesisk soja
  • 1 msk   smör

Bearnaisesås

  • 1 dl   vatten
  • 1 dl   vit balsamvinäger
  • 2 st   schalottenlökar
  • 10 st   vitpepparkorn
  • 3 st   äggulor
  • 200 g   smält smör
  • 1 knippe   persilja
  • 1 knippe   dragon
  •   Färsk dragon
  •   salt

 Gör så här:

 

Tryffelsås

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud såsen ca 20 min, red med mjöl och vatten.
  2. Rör ned smöret innan servering.

Bearnaisesås

  1. Reducera vattnet, vinägern och kryddorna till hälften.
  2. Sila och häll tillbaka vätskan i grytan, håll låg värme.
  3. Vispa ned äggulorna tills det blir ett fast skum och häll försiktigt ned smöret samtidigt som du vispar.
  4. Vispa till såsen fått en tjock och fin konsistens och hacka ner ca 2 msk färsk dragon i såsen.
  5. Smaka av med salt och låt såsen stå och dra till sig av smakerna. Servera såsen rumsvarm.

 

 

Räkcocktail

 

4 portioner

  • 40 st   räkor med skal (cirkamängd)
  • 0,5 st   huvud isbergsallad
  • 8 st   färska gröna sparrisar
  • 14 st   sugar snapps eller socker ärtor (cirkamängd)
  • 1 st   citron
  • 1 knippe   dill
  • Nymalen vitpeppar
  • 2 dl   rhode islandsås

Rhode Island sås

  • 3 msk   majonäs (efter smak & tycke)
  • 3 msk   chilisås
  • 2 msk   gräddfil
  • 1 st   kapsyl konjak
  • Salt & vitpeppar

Gör så här:

  1. Noppa sockerärtorna och koka 3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl snabbt av dom i kallt vatten
  2. Häll av vattnet från salladen och torka den torr. Lägg salladen i botten av ett cocktailglas.
  3. Skär sockerärtorna i 1 cm stora bitar och fördela i glasen. Därefter räkorna och sparrisen.
  4. Rippla över Rhode Isladsåsen och garnera med citronklyfta och dill.
  5. Rhode Islandssås: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Strimla isbergsalladen fint och lägg i iskallt vatten. Pilla räkorna. Skölj sparrisen och skär av 3 cm från roten. Gnid in dem i salt och nymalen vitpeppar samt några droppar citron. Grilla dem 5-6 minuter i ugnen.

 

 

Pizza

 

4 portioner

  • 0,5 paket jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 krm socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 400 gram passerade tomater
  • 200 gram riven ost
  • oregano
  • fyllning

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till fingervärme, 37°.
  3. Rör ut jästen i vattnet.
  4. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl.
  5. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 250°.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt.
  8. Dela degen i 4 delar.
  9. Kavla ut delarna och flytta över till smorda plåtar. Platta ut pizzorna med händerna.
  10. Bred tomat på pizzorna och strö över osten. Fördela sedan fyllningen över osten.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
  12. Strö över oregano.

 

Pasta Carbonara

 

4 portioner

  • 300 g spaghetti
  • 150 g bacon
  • 1 st gul lök
  • ev. 1 klyfta vitlök
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl grädde
  • 100 g riven parmesanost
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.
  2. Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.
  3. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök var för sig tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.
  4. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.
  5. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.

 

Rostbiff och potatissallad

 

4 portioner

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 st färska lökarDressing:
  • 3 dl gräddfil
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 2 msk hackad gräslök
  • 3⁄4 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär den i bitar.
  2. Skala och skiva löken.
  3. Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  4. Blanda med potatis och lök.
  5. Servera tillsammans med rostbiff

 

Smördegsinbakad fläskfilé

 

4 portioner

  • 800 gram fläskfilé
  • 1 paket smördeg
  • 1 st ägg
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krydda fläskfilén med salt och svartpeppar. Bryn den väl runtom. Låt den puttra på svag värme under lock ca 10 min. Låt köttet kallna.
  3. Kavla ut smördegen till lagom stor så att fläskfilén täcks av degen. Vik ihop till ett paket och skär bort lite deg om den är för stor. Använd degbitarna att garnera längden med. Hit går rätten bra att förbereda.
  4. Lägg fläskfilén på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda c:a 30 minuter.

 

Fläskfilé med hasselbackspotatis

 

4 portioner

  • 1 kg   fast potatis, skalad
  • 2 msk   ströbröd
  • 100 g   smör
  • 1 tsk   cayennepeppar
  • 1 msk   paprikapulver
  • 1 st   vitlök, riven
  • 1 kg   fläskfilé
  • 100 g   röda steklökar
  • 2 dl   vitt vin
  • 1 msk   dijonsenap
  • 3 dl   crème fraiche
  •   smör till stekning
  •   kalvfond

Gör så här:

 

Hasselbackspotatis

  1. Blanda ströbröd med smör, cayennpeppar, paprikapulver och riven vitlök.
  2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träslev eller på två ätpinnar så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form och fördela smöret över. Ugnsbaka hasselbackspotatisen i 230 grader i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.

 

Fläskfilémedaljonger i krämig senapssås

  1. Skala lökarna och och stek med smör, salta.
  2. Putsa bort senor och dela ner fläskfilén i fyra lika stora bitar, salta och peppra väl.
  3. Stek tillsammans med lökarna på alla sidor.
  4. Slå på vitt vin och låt det reducera ner till hälften.
  5. Tillsätt senap och crème fraiche och låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
  6. Smaka av med salt och servera fläskfilén med sås och steklök med hasselbackspotatisen.

 

 

Kassler med ost och ananas

 

4 portioner

  • 500 g kassler
  • Till gratinering: 2 dl riven mozzarella, riven gratängost eller annan riven lagrad ost som grevé, ca 200 g
  • 8 skivor ananas ca en 200 g burk eller färsk ananas
  • Kokt ris, potatis eller valfritt tillbehör till 4 port
  • 4 tomater
  • Enkel sås: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk stark senap

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv eller skiva ost om det inte redan är gjort.
  3. Förbered tillbehör som ex. kokt ris.
  4. Skiva kasslern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt (ev. med bakplåtspapper under).
  5. Lägg en ananasring eller bit på varje skiva kassler.
  6. Fördela osten över ananasen och kasslern.
  7. Gratinera kasslern i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  8. Servera den ostgratinerade kasslern med tillbehör som kokt ris, grönt som tomater samt gärna en kall sås du gör av att blanda matyoghurt med senap.

 

Chili Con Carne

 

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 350 g nötfärs
  • 1 msk olja
  • färsk eller torkad chili (efter smak)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk soja
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås (à 440 g)

 

Gör så här:

 

  1. Skala och hacka lökarna. Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
  2. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
  3. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs.

 

 

Kyckling i lergryta

 

4 portioner

  • 1 medelstor hel kyckling
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 hg färska champinjoner
  • 2 mindre gula lökar
  • 1 buljongtärning (gärna kycklingbuljong)
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk Texas grillkrydda
  • soya att pensla med

Gör så här:

  1. Skär och ansa gönsaker och lök.
  2. Lägg i lergrytan.
  3. Pressa över vitlöken.
  4. Rör ut buljongtärningen i lite hett vatten, slå över grönsakerna.
  5. Krydda kycklingen.
  6. Pensla kycklingen med kinesisk soya.
  7. Placera kycklingen ovanpå grönsakerna i lergrytan.
  8. Sätt in i kall ugn i 225 grader i 80 min.

 

Toast skagen

 

4 portioner

  • 400 g stora räkor med skal
  • 1 citron
  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk finhackad dill
  • dillvippa till garnering
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 4 msk löjrom
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och grovhacka ev räkorna.
  2. Skär tunna klyftor av citronen och spara till servering, 1 klyfta per bröd.
  3. Blanda räkorna med majonnäsen. Smaka av med färskpressad citronjuice, salt och nymalen vitpeppar.
  4. Vänd ner den finhackade dillen. Ställ svalt.
  5. Skär bort kanterna på brödskivorna. Stek dem frasiga i lite smör i en stekpanna.
  6. Fördela röran över bröden. Toppa med löjrom och dillvippa. Servera citronklyftan till.

 

Plankstek

 

1 portion

  • 1 st   fin entrecôte
  • 1 portion   potatismos
  • 1 st   äggula
  • 2 msk   riven ost
  •   salt och peppar
  •   Ett par tomater
  •   gröna bönor
  •   sparris

  Sås:

  • 1 st   äggula
  • 0,5 msk   vatten
  • 75 g   smör, smält
  •   pressad citron
  •   vitpeppar
  • 0,5 tsk   dragon

  Ugn 250 grader

Gör så här:

 

  1. Krydda köttet och stek 2 minuter på var sida i het penna. Lägg på ekplanka. 2. Blanda potatismoset med äggula och ost och klicka eller spritsa ut på plankan. Lägg skårade tomater, bönor och sparris runt om.
  2. Vispa äggula och vatten till såsen i en kastrull på svag värme tills den tjocknar. Se till att det smälta smöret har ungefär samma temperatur och tillsätt det lite i taget under omrörning. Smaka av med kryddorna och låt såsen stå och svalna.
  3. Pensla grönsakerna med lite olja och ställ in plankan i ugnen. Gratinera tills moset fått fin färg. Servera med såsen.

 

Print Friendly