Fakta:

Thriller är en filmgenre som syftar till att hålla publiken i spänning. Det innehåller ofta dramatiska scener, spännande jakter och mystiska händelser. Filmer i denna genre brukar ha en stark fokus på handlingen och spänningen, och de strävar efter att hålla publiken gissande och engagerad. Exempel på filmer i denna genre är The Lost Boys, Blue Velvet och The Shining.

The Shining

The Shining

Jack Torrance (Jack Nicholson), en nykter alkoholist och misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen över vintermånaderna, dels för att komma ifrån sin nyligen avslutade alkoholism, dels för att påbörja ett nytt bokprojekt. Han hoppas att avskildheten som hotellet erbjuder, då det årligen snöas in, skall ge honom den ro han behöver för att kunna skriva sin bok. Med till hotellet tar han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sexårige son Danny (Danny Lloyd).

Hotellet besitter onda krafter, vilket Dannys förmåga att se varsel (så kallad “shining” enligt hotellets köksmästare Dick Halloran (Scatman Crothers), som delar Dannys förmåga) uppfattar redan innan de anlänt till platsen. Dannys syner förmedlas genom hans påhittade vän ‘Tony’ vilken Danny beskriver som “den lille pojken som bor i min mun” för Halloran vid en förtrolig konversation mellan de två. Väl insnöade och bofasta på hotellet plågas Danny av syner efter morden som begicks av den tidigare vintervaktmästaren Delbert Grady på hans fru och två döttrar, men säger inget till sin familj av hänsyn till fadern.

Så småningom går Jacks frustration, skrivkramp och bitterhet mot sin familj över i rent vansinne, och när Wendy uttrycker sin önskan att lämna hotellet uppmanas han att “korrigera” sin familj av Delbert Gradys spöke. Danny, vars varseblivningsförmåga förutsett att ondskan slutligen skulle övermanna hans far, kontaktar Halloran genom sin förmåga när Jack satt både hotellets snövessla och radio ur spel.

Under tiden inser Hallorann att något är fel (genom ett varsel) och flyger tillbaka till Colorado. Danny börjar skrika “redrum” (vilket blir “murder” baklänges) och börjar kalla sig själv för “Tony”. När Wendy letar efter Jack hittar hon Jacks skrivmaskin och upptäcker att allt han skrivit är “bara arbete och ingen lek gör Jack till en tråkig pojke”. Hon konfronterar Jack, som då hotar henne. Hon lyckas slå honom medvetslös med ett basebollträ och drar honom till kökets stora skafferi och låser in honom. Hon upptäcker då att hon och Danny är fångar på hotellet då Jack har saboterat båda radion och snövesslan. Jack pratar genom dörren med Grady som låser upp dörren och befriar honom.

Danny skriver “REDRUM” med läppstift på badrumsdörren. När Wendy får se det i spegeln inser hon att han skrivit “Murder” (Mord). Jack börjar hacka sig igenom dörren med en brandyxa in till familjens vardagsrum. Wendy och Danny låser in sig i badrummet och Wendy knuffar ut Danny genom badrumsfönstret men kan inte komma ut själv. Jack börjar då hacka sönder badrumsdörren och skapar ett hål där han sticker in huvudet och skriker “Here’s Johnny” men ryggar tillbaka då Wendy hugger honom i handen med en kniv. Jack hör då ljudet av en snövessla och lämnar lägenheten. Det är Halloran som lånat en för att komma upp till hotellet. Jack slår ihjäl Halloran i lobbyn och börjar jaga Danny i hotellets labyrint av klippta häckar. Wendy springer runt och letar efter Danny, stöter på ett antal spöken och massor med blod. Under tiden lurar Danny Jack i labyrinten genom att gå baklänges i sina egna fotspår i snön. Danny springer tillbaka till sin mamma och därefter flyr de tillsammans i Hallorans snövessla och Jack fryser ihjäl i labyrinten.

Filmen avslutas med att zooma in på ett fotografi från 1921 där Jack är med på bilden.

Blue Velvet

Blue Velvet

Jeffrey hittar ett avklippt människoöra som han lämnar till polisen, men kan ändå inte låta bli att starta sin egen utredning. Han slår sig ihop med utredarens dotter Sandy, som har mer information. Jeffrey och Sandy spionerar på en kvinna som sjunger på en lokal bar, Dorothy. Jeffrey gör upp en plan för att ta sig in i Dorothys lägenhet medan hon uppträder på klubben. Dorothy upptäcker honom, men hon förstår att han inte är farlig och blir istället attraherad av honom. Han är också attraherad av henne och de inleder ett sexuellt förhållande, präglat av Dorothys masochism. Samtidigt håller Jeffreys och Sandys relation på att utvecklas till en kärleksrelation. Jeffrey har räknat ut att Dorothy är rädd för någon och denne någon visar sig vara en pervers och extremt aggressiv kriminell gängledare vid namn Frank. Frank håller Dorothys man och son som gisslan för att hon ska sjunga “hans” sång Blue Velvet på klubben och vara tillgänglig sexuellt för honom. Jeffrey bevittnar gömd i en garderob hur Frank våldtar Dorothy. Sedan Frank försvunnit tröstar han henne med smekningar som snart leder till sex. Hon ber honom som förut att slå henne och denna gång slår han henne. Senare blir Jeffrey och Dorothy påkomna tillsammans av Frank. Frank bestraffar Jeffrey genom att ta med honom “på en åktur” till den hemliga bordell där Dorothys son hålls fången. Han tar sedan med honom till en avlägsen plats där han slår honom medvetslös. Jeffrey lyckas ta sig hem men lider av samvetskval gentemot Dorothy. Han lämnar avslöjande material om en av polisens medarbetare, vilken han upptäckt är en av Franks män, till Sandys far. Detta leder till en intern uppgörelse där Frank mördar två av sina män i Dorothys lägenhet. När Jeffrey och Sandy kommer hem från en fest, där de officiellt blivit ett par, finner de Dorothy naken och i chocktillstånd utanför huset. Det blir uppenbart för Sandy att Jeffrey haft en sexuell relation med Dorothy. Jeffrey tar sig till Dorothys lägenhet, där han återigen nästan blir påkommen av Frank. Han lyckas dock lura Frank och skjuta ihjäl honom innan Sandy och hennes far anländer till platsen. Filmen slutar med idylliska scener. Dorothy återfår sin son och uppgår i rollen som moder. Sandy och Jeffrey är tillsammans. I sista scenen beundrar de en rödhake som symbol för kärlek.

The Lost Boys

The Lost Boys

En frånskild kvinna och hennes två söner, bröderna Michael och Sam, flyttar tillsammans till den lilla kuststaden Santa Carla i Carlifonien. Det är en småstad som drabbats av några mystiska dödsfall. Santa Carlas enda kvällsattraktion är nöjesfältet The Broadwalk där stadens ungdomar samlas. Det är där Michael träffar Star, den vackraste tjej han någonsin sett. Men Star är tillsammans med David, ledaren för fruktade raggargänget The Lost Boys. Den yngre sonen Sam blir vän med två pojkar som arbetar på en serietidningsbutik och påstår sig vara vampyrjägare. Snart börjar den äldre brodern Michael förändras, och den yngre brodern börjar inse att hans storebror håller på att förvandlas till en vampyr.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se