Skip to content

Filmer på 80-talet – Krigsfilm

Filmer på 80-talet

Fakta:

Krig är en filmgenre som fokuserar på krig och konflikter, vanligtvis med en historisk bakgrund. Det innehåller ofta dramatiska scener med strider, slag och militära operationer. Filmer i denna genre brukar ha en allvarlig ton och en stark fokus på krigets emotionella och moraliska konsekvenser. Exempel på filmer i denna genre är Das boot, Full Metal Jacket och Plutonen.

Plutonen

Plutonen är en amerikansk krigsfilm från 1986 som utspelar sig under Vietnamkriget. Filmen följer en ung soldat, Chris Taylor, som ansluter sig till en infanteripluton som är splittrad mellan två rivaliserande befäl, sergeant Elias och sergeant Barnes. Taylor upplever krigets brutalitet, moraliska dilemman och meningslöshet, och måste välja sida i konflikten mellan Elias och Barnes.

Das Boot

Das Boot är en västtysk krigsfilm från 1981 som skildrar livet ombord på en tysk ubåt under andra världskriget. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Lothar-Günther Buchheim och regisserad av Wolfgang Petersen. Filmen följer ubåten U-96 och dess besättning, som ger sig ut på ett farligt uppdrag i Atlanten. Filmen visar både spänningen i striden och tristessen i den fruktlösa jakten, och porträtterar ubåtsmännen som vanliga individer med en vilja att göra sitt bästa för sina kamrater och sitt land.

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket är en amerikansk krigsfilm från 1987 som regisserades av Stanley Kubrick. Filmen handlar om en grupp marinsoldater som genomgår ett hårt träningsläger innan de skickas till Vietnamkriget. Filmen är uppdelad i två delar: den första fokuserar på rekryternas utbildning och den andra på deras strider i staden Hue. Filmen skildrar krigets brutalitet och meningslöshet, samt hur det påverkar soldaternas psyken.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO