Fakta:

Action är en filmgenre som kännetecknas av snabba, fysiska och ofta våldsamma scener där huvudpersonerna använder fysisk styrka, vapen eller teknik för att övervinna hinder och besegra fiender. Det innehåller ofta spektakulära stunts, biljakter och specialeffekter, och är designat för att hålla publiken på kanten av sin stol. Exempel på filmer i denna genre är Die Hard, Dödligt vapen och Rambo.

 

Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten

 

Jakten på den försvunna skatten handlar om den eventyrlystne arkeologen Indiana Jones som sätter ut på en farlig resa för att hitta den försvunna Förbundsarken, en mäktig relik som sägs ha otroliga krafter. Han tävlar mot andra organisationer som också vill hitta reliken, inklusive den nazistiska regeringen som anser att den skulle ge dem överlägsen makt. Under resan möter han utmaningar som farliga djungler, livsfarliga fällor och hårda strider mot fienden. Jones måste använda sin intelligens, styrka och skicklighet för att övervinna hindren och hitta den dyrbara reliken innan det är för sent.

 

Young Guns

 

Året är 1878 när ett gäng unga revolvermän, ledda av Billy the Kid (Estevez) ger sig iväg för att hämnas på de som mördade deras vän. Men det spårar ur och istället blir det Billys gäng som blir jagat, av rättvisan.

 

Conan – Barbaren

 

När Conan (Arnold Schwarzenegger) var en liten pojke så plundrades hans by och båda hans föräldrar mördas av Thulsa Dooms (James Earl Jones) gäng. Själv tas Conan som slav. Conan tvingas arbeta hårt, vid vuxen ålder tvingas han till gladiator, visar sig vara mycket skicklig och skickas till orienten för att fullända sin stridsförmåga, men så en dag släpps Conan fri av sin ägare.

 

Rambo – First Blood

 

Vietnam-veteranen John Rambo (Sylvester Stallone) luffar runt USA för att söka rätt på sina kompisar från kriget, men inser sakta att resten av hans enhet har dött. En dag kommer han till en bortglömd liten stad och stöter där på sheriffen Will Teasle (Brian Dennehy). Sheriffen ogillar att ha ovårdade och skumma typer drivandes omkring och vill att Rambo ger sig av omedelbart. När Rambo fåordigt och trotsigt vägrar arresteras han. Sedan vägrar han prata på tilltal, vilket provocerar småstadspoliserna så att de misshandlar honom. Rambo blir psykotisk och lyckas fly efter att ha misshandlat några poliser svårt, och tar sig med motorcykel upp i bergen, men Teasle och hans mannar är inte långt efter, och de tar med sig hundar.

Galt, en av poliserna som misshandlat Rambo i arrester, har ordnat en helikopter, och beskjuter Rambo, mot Teasles order. Rambo försvarar sig genom att kasta sten mot helikoptern, vilket leder till att Galt faller från helikoptern och dör. När Teasle vill fånga Rambo med sina mannar får han besked om Rambos meriter: han var med i Gröna baskrarna, och fick kongressens hedersmedalj, men Teasle bestämmer sig ändå för att leta reda på Rambo i skogen. Rambo övermannar poliserna en efter en, men låter dem leva, med budskapet “Låt mig vara”.

När förstärkningar kommer, dyker också Rambos f.d. överordnade, överste Trautman, upp. Han varnar Teasle för att Rambo kommer att vinna över Teasles 200 man, men Teasle vägrar att lyssna.

Till slut lyckas en enhet från nationalgardet omringa Rambo utanför ett gruvschakt, men mot sina order skjuter de sönder ingången med en pansarvärnsgranat, och de drar självfallet slutsatsen att Rambo dödats vid explosionen. Rambo har dock tagit sig längre in, och ut en annan väg. Han stjäl en av militärens lastbilar och sätter eld på en bensinstation för att locka iväg de övriga poliserna, vilket leder till en uppgörelse, man mot man mellan Teasle och Rambo. I uppgörelsen skottskadar Rambo Teasle som dock överlever, varefter han nedbruten och gråtande faller ihop i ett hörn där Trautman finner honom.

 

Dödligt vapen

 

Martin Riggs (Mel Gibson) är en självmordsbenägen polis som aldrig tvekar att kasta sig in i faror. Roger Murtaugh (Danny Glover) är en polis som ser fram emot pensionering då han ska få tillbringa mer tid med sin älskade familj.

Martin Riggs och Roger Murtaugh blir mot sina viljor arbetspartners. Tillsammans utreder de ett mord på en prostituerad och efter hand märker de att spåren leder till ett gäng internationella heroinsmugglare. Smugglare som inte gillar polisen.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se