Skip to content

Filmer på 80-talet – Action

Filmer på 80-talet

Fakta:

Action är en filmgenre som kännetecknas av snabba, fysiska och ofta våldsamma scener där huvudpersonerna använder fysisk styrka, vapen eller teknik för att övervinna hinder och besegra fiender. Det innehåller ofta spektakulära stunts, biljakter och specialeffekter, och är designat för att hålla publiken på kanten av sin stol. Exempel på filmer i denna genre är Die Hard, Dödligt vapen och Rambo.

Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten

Jakten på den försvunna skatten handlar om den eventyrlystne arkeologen Indiana Jones som sätter ut på en farlig resa för att hitta den försvunna Förbundsarken, en mäktig relik som sägs ha otroliga krafter. Han tävlar mot andra organisationer som också vill hitta reliken, inklusive den nazistiska regeringen som anser att den skulle ge dem överlägsen makt. Under resan möter han utmaningar som farliga djungler, livsfarliga fällor och hårda strider mot fienden. Jones måste använda sin intelligens, styrka och skicklighet för att övervinna hindren och hitta den dyrbara reliken innan det är för sent.

Young Guns

Året är 1878 när ett gäng unga revolvermän, ledda av Billy the Kid (Estevez) ger sig iväg för att hämnas på de som mördade deras vän. Men det spårar ur och istället blir det Billys gäng som blir jagat, av rättvisan.

Conan – Barbaren

När Conan (Arnold Schwarzenegger) var en liten pojke så plundrades hans by och båda hans föräldrar mördas av Thulsa Dooms (James Earl Jones) gäng. Själv tas Conan som slav. Conan tvingas arbeta hårt, vid vuxen ålder tvingas han till gladiator, visar sig vara mycket skicklig och skickas till orienten för att fullända sin stridsförmåga, men så en dag släpps Conan fri av sin ägare.

Rambo – First Blood

Rambo – first blood är en actionfilm från 1982 som handlar om John Rambo, en före detta soldat som lider av posttraumatisk stress efter att ha deltagit i Vietnamkriget. När han anländer till en liten stad i USA blir han trakasserad av den lokala sheriffen och hans män, som inte gillar hans utseende och attityd. Rambo försvarar sig och flyr till skogen, där han inleder ett gerillakrig mot polisen och nationalgardet. Filmen är en kritik av hur USA behandlade sina veteraner efter kriget, och visar Rambos kamp för att överleva och få respekt.

Dödligt vapen

Dödligt vapen är en amerikansk actionfilm från 1987 som handlar om två poliser i Los Angeles som måste samarbeta för att stoppa en knarkliga. Den ena polisen, Martin Riggs, är en våghalsig och självmordsbenägen veteran som har förlorat sin fru. Den andra polisen, Roger Murtaugh, är en lugn och familjekär far som närmar sig pensionen. Trots sina olikheter blir de vänner och hjälper varandra att övervinna sina personliga problem samtidigt som de bekämpar brottslingarna.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO