Fakta:

Actionfilm, även enbart kallat action, är en filmgenre som i allmänhet handlar om en eller flera hjältar som ska rädda några utsatta från fara eller förhindra att en fara sker, vilket kan variera i skala allt från den närmaste familjen till hela universum. Ondskefulla skurkar skall stoppas, och naturkatastrofer skall undvikas är ofta förekommande. Handlingen är ofta våldsam, och ofta ingår slagsmål, biljakter, explosioner eller annat som kräver specialeffekter och stuntmän. Hjältarna har ibland även problem i sitt privatliv, ofta alkoholism eller drogmissbruk, som ofta övervinns med lätthet när stunden så kräver.

Det är inte så ovanligt att actionfilmer blandas med andra filmgenrer. Särskilt vanligt är det att blanda action med med thrillers, drama, komedier och äventyr. Det finns också filmer som blandar action och science fiction.

Några av de skådespelare som ofta förekommer i actionfilm är Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, Steven Seagal, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren.

Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten

Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten

Det är 1936. Förbundsarken, en guldöverdragen kista som sägs innehålla de tio budorden, ska ge ägaren övernaturliga krafter. Adolf Hitler, som var intresserad av det ockulta, är nu på jakt efter arken, ett steg i nazisternas strävan efter världsherravälde. Arkeologen Indiana Jones är utsänd för att få tag i arken innan nazisterna gör det.

Efter en resa till Nepal där han hämtar en medaljong som ägs av hans tidigare flickvän Marion, åker de till Egypten där arken ska finnas. Jones lyckas att med medaljongen hitta rätt ställe att gräva. När kammaren är öppnad och arken hämtats ut därifrån, har nazisterna hunnit i kapp, och Jones och Marion blir lämnade i kammaren, som är fylld med giftormar.

Väl ute ur giftormskammaren gäller det att komma ifatt arken, som nu ska öppnas. Jones och Marion som nu har tillfångatagits och är bundna för att beskåda öppnandet av arken är de enda som kommer att överleva arkens öppnande eftersom de blundar. Ur arken kommer ockulta ting som snarast kan beskrivas som spöken. Dessa spöken dödar människorna och blixtar slår sönder kamerorna, nazisterna dör en efter en när de träffas av blixtar eller smälter ner. Arken försluter sig själv. Som enda överlevande tar Jones och Marion med sig arken till USA där den magasineras.

Young Guns

Young Guns

Året är 1878 när ett gäng unga revolvermän, ledda av Billy the Kid (Estevez) ger sig iväg för att hämnas på de som mördade deras vän. Men det spårar ur och istället blir det Billys gäng som blir jagat, av rättvisan.

Conan – Barbaren

Conan – Barbaren

När Conan (Arnold Schwarzenegger) var en liten pojke så plundrades hans by och båda hans föräldrar mördas av Thulsa Dooms (James Earl Jones) gäng. Själv tas Conan som slav. Conan tvingas arbeta hårt, vid vuxen ålder tvingas han till gladiator, visar sig vara mycket skicklig och skickas till orienten för att fullända sin stridsförmåga, men så en dag släpps Conan fri av sin ägare.

Rambo – First Blood

Rambo – First Blood

Vietnam-veteranen John Rambo (Sylvester Stallone) luffar runt USA för att söka rätt på sina kompisar från kriget, men inser sakta att resten av hans enhet har dött. En dag kommer han till en bortglömd liten stad och stöter där på sheriffen Will Teasle (Brian Dennehy). Sheriffen ogillar att ha ovårdade och skumma typer drivandes omkring och vill att Rambo ger sig av omedelbart. När Rambo fåordigt och trotsigt vägrar arresteras han. Sedan vägrar han prata på tilltal, vilket provocerar småstadspoliserna så att de misshandlar honom. Rambo blir psykotisk och lyckas fly efter att ha misshandlat några poliser svårt, och tar sig med motorcykel upp i bergen, men Teasle och hans mannar är inte långt efter, och de tar med sig hundar.

Galt, en av poliserna som misshandlat Rambo i arrester, har ordnat en helikopter, och beskjuter Rambo, mot Teasles order. Rambo försvarar sig genom att kasta sten mot helikoptern, vilket leder till att Galt faller från helikoptern och dör. När Teasle vill fånga Rambo med sina mannar får han besked om Rambos meriter: han var med i Gröna baskrarna, och fick kongressens hedersmedalj, men Teasle bestämmer sig ändå för att leta reda på Rambo i skogen. Rambo övermannar poliserna en efter en, men låter dem leva, med budskapet “Låt mig vara”.

När förstärkningar kommer, dyker också Rambos f.d. överordnade, överste Trautman, upp. Han varnar Teasle för att Rambo kommer att vinna över Teasles 200 man, men Teasle vägrar att lyssna.

Till slut lyckas en enhet från nationalgardet omringa Rambo utanför ett gruvschakt, men mot sina order skjuter de sönder ingången med en pansarvärnsgranat, och de drar självfallet slutsatsen att Rambo dödats vid explosionen. Rambo har dock tagit sig längre in, och ut en annan väg. Han stjäl en av militärens lastbilar och sätter eld på en bensinstation för att locka iväg de övriga poliserna, vilket leder till en uppgörelse, man mot man mellan Teasle och Rambo. I uppgörelsen skottskadar Rambo Teasle som dock överlever, varefter han nedbruten och gråtande faller ihop i ett hörn där Trautman finner honom.

Dödligt vapen

Dödligt vapen

Martin Riggs (Mel Gibson) är en självmordsbenägen polis som aldrig tvekar att kasta sig in i faror. Roger Murtaugh (Danny Glover) är en polis som ser fram emot pensionering då han ska få tillbringa mer tid med sin älskade familj.

Martin Riggs och Roger Murtaugh blir mot sina viljor arbetspartners. Tillsammans utreder de ett mord på en prostituerad och efter hand märker de att spåren leder till ett gäng internationella heroinsmugglare. Smugglare som inte gillar polisen.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se