Skip to content

Filmer på 80-talet – Drama

Filmer på 80-talet

Fakta:

Drama är en filmgenre som fokuserar på känslor, relationer och mänskliga konflikter. Det är vanligtvis en allvarlig, ofta rörlig, historia som utforskar mänskliga problem och känslor. Filmer i denna genre brukar ha en seriös ton och en stark känslomässig koppling till publiken. Exempel på filmer i denna genre är Rätta virket, Stand by me och Stockholmsnatt.


Do the Right Thing

Filmen Do the Right Thing handlar om rasrelationer och rasistiska spänningar i en amerikansk stad. Filmen utspelar sig under den varmaste dagen på sommaren i Brooklyn, där en afroamerikansk grannskap och en italiensk-amerikansk pizzeria kolliderar. Pizzerian ägs av Sal, som har varit i området i 25 år, men hans rasistiska son Pino ogillar de svarta kunderna. En konflikt uppstår när Mookies vän Buggin’ Out kräver att Sal ska sätta upp bilder av svarta kändisar på sin “Wall of Fame”. Situationen eskalerar till våld och tragedi när polisen dödar Radio Raheem, som spelar Public Enemy’s “Fight the Power” på sin boombox.

Fanny och Alexander

Fanny och Alexander är en svensk dramafilm från 1982 som skrevs och regisserades av Ingmar Bergman. Filmen handlar om syskonen Fanny och Alexander som lever i en välbärgad familj i Uppsala under 1900-talets början. Efter att deras far dör av ett slaganfall gifter sig deras mor om sig med en sträng biskop som misshandlar Alexander för hans livliga fantasi.

Flashdance

Flashdance är en film från 1983 som handlar om Alex, en ung kvinna som arbetar som svetsare på dagarna och dansare på en nattklubb på kvällarna. Hon drömmer om att bli antagen till en prestigefylld balettskola, men har ingen formell dansutbildning. Med hjälp av sin chef, som blir hennes pojkvän, och sina vänner, som stöttar henne, lyckas hon få en audition och imponerar på juryn med sin passion och talang.

Mississippi brinner

Filmen Mississippi brinner handlar om två FBI-agenter som utreder mordet på tre medborgarrättsaktivister i Mississippi år 1964. Agenterna möter motstånd och rasism från lokalbefolkningen och polisen, men får också hjälp av några modiga vittnen. Filmen är baserad på verkliga händelser och visar hur våldsam och orättvis situationen var för svarta amerikaner i södern under 1960-talet.

Mitt liv som hund

Mitt liv som hund är en svensk film från 1985 som handlar om 12-årige Ingemar som skickas till sin moster och morbror på landet när hans mamma blir allvarligt sjuk. Där får han nya vänner, upplever sin första kärlek och lär sig att hantera sorgen och ensamheten genom att jämföra sig med andra som har det värre. Filmen är baserad på en roman av Reidar Jönsson och regisserad av Lasse Hallström.

Rätta virket

Filmen Rätta virket handlar om de amerikanska testpiloter och astronauter som var med om att skriva rymdhistoria. Den börjar med att Chuck Yeager bryter ljudvallen 1947 och följer sedan de sju utvalda piloter som blir de första människorna i rymden genom Mercury-programmet. Filmen visar både deras mod, rivalitet, personlighet och berömmelse i en tid då rymdkapplöpningen var en politisk och kulturell fråga.

Stand by me

Stand by me är en film från 1986 som handlar om fyra pojkar som ger sig ut på ett äventyr för att hitta kroppen av en försvunnen tonåring. Under resan får de lära sig mer om sig själva, varandra och livet. Filmen är baserad på en novell av Stephen King och utforskar teman som vänskap, mod och förlust.

Tjuren från Bronx

Tjuren från Bronx är en amerikansk film från 1980 som handlar om boxaren Jake LaMottas liv och karriär. Filmen skildrar hans framgångar och fall i ringen, samt hans våldsamma och självdestruktiva beteende utanför den. Filmen är baserad på LaMottas självbiografi och regisserades av Martin Scorsese. Robert De Niro spelar huvudrollen som LaMotta och vann en Oscar för sin insats.

Once Upon A Time In America

Filmen Once Upon A Time In America handlar om fyra judiska barndomsvänner som växer upp i New York under 1920- och 30-talet. De blir inblandade i organiserad brottslighet och upplever både framgång och tragedi. Filmen hoppar fram och tillbaka mellan olika tidsepoker och visar hur deras liv påverkas av kärlek, svek, våld och droger. Filmen är en episk berättelse om vänskap, lojalitet och förlust.

Amadeus

Filmen Amadeus handlar om den berömda kompositören Wolfgang Amadeus Mozart och hans rivalitet med Antonio Salieri, som var hovkompositör i Wien. Filmen skildrar Mozarts genialitet, hans personliga problem och hans tragiska död. Salieri är både fascinerad och avundsjuk på Mozarts talang, och försöker sabotera hans karriär och rykte. Filmen är baserad på ett teaterpjäs av Peter Shaffer, som tog inspiration från historiska fakta men också använde sig av fiktion och dramatisering.

Det stora blå

Filmen Det stora blå handlar om vänskapen och rivaliteten mellan två fridykare, Jacques och Enzo, som växte upp tillsammans på en grekisk ö. De möts igen som vuxna på världsmästerskapen i fridykning på Sicilien, där de utmanar varandra att nå djupare och djupare ner i havet. Jacques har ett speciellt band med delfiner och havet, medan Enzo drivs av ära och stolthet. Filmen skildrar deras passion, risker och konsekvenser av att följa sina drömmar.

Döda Poeters Sällskap

Filmen Döda poeters sällskap utspelar sig på 1950-talet på en strikt och traditionell internatskola i Vermont, USA. Huvudpersonerna är en grupp pojkar som går i samma klass och som blir inspirerade av sin nya engelsklärare, John Keating. Keating lär dem om poesi, livsglädje och att följa sina drömmar. Han berättar också om en hemlig klubb som han var med i när han gick på skolan, kallad dead poets society, där de läste poesi och firade livet i en grotta. Pojkarna bestämmer sig för att återuppliva klubben och börjar utforska sina egna intressen och personligheter. Men deras rebelliska beteende stöter på motstånd från skolans ledning, deras föräldrar och det rådande systemet. Filmen skildrar både pojkarnas glädje och sorg, och slutar med en tragisk händelse som får stora konsekvenser för alla inblandade.

G – som i gemenskap

G – som i gemenskap är en svensk film som släpptes år 1983 och regisserades av Staffan Hildebrand.Filmen följer tre unga män som navigerar genom utmaningar efter sin examen i Stockholm.
Kim älskar Mia men är tveksam på grund av sin bristande erfarenhet. Han känner även dragning till sin homosexuella vän Kristoffer, som driver klubben G.

Robban brottas med droger och hamnar i konflikt med sin mamma. Han blir till slut fångad av polisen.

Alexander, en sångare, går med i ett popband med en nyfascistisk stil.

Stockholmsnatt

Stockholmsnatt är en svensk film regisserad av Staffan Hildebrand, släppt den 23 januari 1987, baserad på en sann historia om boxaren Paolo Roberto.

Paolo, med italienska rötter, upplever en identitetskris påverkad av kung fu-filmer, vilket leder till våld i Stockholms city. Filmen förmedlar ett starkt budskap mot våld och är belägen på platser inklusive Kungsträdgården.

Rain man

Rain man är en film från 1988 som handlar om två bröder, Charlie och Raymond. Charlie är en framgångsrik bilhandlare som får reda på att hans far har dött och lämnat ett stort arv till en okänd son, Raymond. Raymond är autistisk och bor på ett vårdhem. Charlie bestämmer sig för att ta med sig Raymond på en resa genom USA för att försöka få del av arvet. Under resan lär sig Charlie mer om sin bror och om sig själv.

Youngblood

Youngblood är en film från 1986 som handlar om en amerikansk tonåring som vill bli en professionell ishockeyspelare. Han flyttar till Kanada för att spela i ett juniorlag, men möter motstånd från sina lagkamrater och sin tränare. Han blir också förälskad i tränarens dotter, som har ett förflutet med en av hans rivaler. Filmen skildrar hans kamp för att anpassa sig till det nya landet, sporten och kärleken.

Karate Kid – Sanningens ögonblick

Karate Kid är en film från 1984 som handlar om Daniel, en tonåring som flyttar till Kalifornien med sin mamma. Där blir han mobbad av ett gäng karateelever som tränar på Cobra Kai-dojo. Daniel får hjälp av sin granne, Mr. Miyagi, som är en mästare i karate. Mr. Miyagi lär Daniel karate genom att ge honom olika sysslor, som att tvätta bilar, måla staket och vaxa golv. Daniel upptäcker att dessa sysslor har tränat hans muskler och reflexer för karate. Daniel anmäler sig till en karatetävling där han möter sina mobbare, och med Mr. Miyagis stöd lyckas han vinna över dem och få respekt.

The Outsiders

Filmen The Outsiders handlar om två rivaliserande ungdomsgäng i Tulsa, Oklahoma på 1960-talet. De kallas Greasers och Socs (uttalas “soshes”). Greasers är fattiga och klär sig i läderjackor och jeans, medan Socs är rika och klär sig i preppy kläder. Filmen följer några av Greasers, särskilt bröderna Ponyboy, Sodapop och Darry, som bor ensamma efter att deras föräldrar dött i en bilolycka. En kväll råkar Ponyboy och hans vän Johnny hamna i ett bråk med några Socs, som försöker drunkna Ponyboy i en fontän. Johnny knivhugger en av dem till döds för att rädda Ponyboy, och de två flyr till en övergiven kyrka. Där väntar de på hjälp från sin äldre vän Dallas, som ger dem pengar och en pistol. Under tiden utvecklar de en vänskap med en ungdomsboksförfattare som heter Cherry, som är flickvän till den döde Socen. Hon fungerar som en bro mellan de två gängen och försöker stoppa det våld som eskalerar mellan dem. Filmen slutar med en stor slagsmål mellan Greasers och Socs, där Johnny och Dallas dör av sina skador. Ponyboy återvänder hem till sina bröder och inser att han har lärt sig mycket om livet, kärlek och lojalitet från sina vänner.

Wall Street

Wall Street är en amerikansk film från 1987 som handlar om den unga börsmäklaren Bud Fox som vill bli rik och mäktig. Han blir kontaktad av den hänsynslöse finansmannen Gordon Gekko som erbjuder honom insiderinformation i utbyte mot att han spionerar på andra företag. Bud blir snart indragen i en värld av girighet, korruption och lögner, men inser också att han riskerar att förlora allt han bryr sig om.

Footloose

Footloose är en film från 1984 som handlar om en tonåring som flyttar till en liten stad där dans och rockmusik är förbjudna. Han utmanar det strikta regelverket och försöker organisera en skolbal med sina nya vänner. Filmen är en musikal som innehåller flera kända låtar, som “Footloose” av Kenny Loggins och “Let’s Hear It for the Boy” av Deniece Williams.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock