Fakta:

Drama är en filmgenre som fokuserar på känslor, relationer och mänskliga konflikter. Det är vanligtvis en allvarlig, ofta rörlig, historia som utforskar mänskliga problem och känslor. Filmer i denna genre brukar ha en seriös ton och en stark känslomässig koppling till publiken. Exempel på filmer i denna genre är Rätta virket, Stand by me och Stockholmsnatt.

Do the Right Thing

Do the Right Thing

Filmen skildrar pizzabudet Mookies dag i kvarteret Bedford-Stuyvesant i Brooklyn. Det är en mycket varm dag och en dispyt på Sals Famous Pizzeria leder till en situation som urartar.

Fanny och Alexander

Fanny och Alexander

Filmen utspelar sig i Uppsala under åren 1907–1909 och kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Äldsta sonen Oscar driver tillsammans med sin hustru Emelie den lokala och familjeägda teatern. Paret har tillsammans två barn: Fanny och Alexander.

Då Oscar drabbas av en för tidig död, gifter sig Emelie med biskopen i staden och flyttar med barnen till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar Fanny och Alexander och vi får följa dem och övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker.

Flashdance

Flashdance

Flashdance handlar om en 18-årig tjej som heter Alex Owens. På dagarna jobbar hon som svetsare, och på kvällarna som dansare på en bar i Pittsburgh. En kväll ser hennes nya chef när hon dansar och blir förälskad i henne.

Mississippi brinner

Mississippi brinner

Mississippi år 1964. Tre medborgarrättssaktivister som kör längs en övergiven vägsträcka blir förföljda och mördade. En av USA:s mest explosiva brottsutredningar någonsin sätts igång. FBI-agenterna Ward och Anderson arbetar med fallet i det Ku Klux Klan-hemsökta lilla samhället. De omaka paret möter hårt motstånd, men arbetar på sitt eget vis för att skipa rättvisa.

Mitt liv som hund

Mitt liv som hund

Pojken Ingemar har sitt eget sätt att hantera situationer då livet går honom emot. År 1959 tillbringar han sommaren hos sin morbror i Småland, där han bland annat träffar pojkflickan Saga.

Rätta virket

Rätta virket

USA söker astronauter till rymdkapplöpningen mot Sovjet. Sju toppmän tas ut – män av det rätta virket. En enorm PR-kampanj startar. Austronaterna är hjältar innan de ens hunnit se en rymdkapsel. En spännande och prisbelönt film om rymdepokens början.

Stand by me

Stand By Me

Stand by Me handlar om ett gäng bestående av fyra pojkar i 12-13 årsåldern: Chris, Gordie, Vern och Teddy. En dag får de reda på att det finns ett lik någonstans i skogen. Det är en pojke i deras egen ålder som ska ha blivit påkörd av ett tåg och hittills har polisen inte hittat honom. Vern råkar höra när hans äldre bror berättar för sin kompis att han vet var liket finns. Snabbt bestämmer sig Vern och de andra att de ska ut på jakt efter det försvunna liket. De tänker mest på ära och berömmelse, men i själva verket händer mycket, mycket mer mellan de fyra.

Huvudpersonerna är Chris och Gordie, med Gordie som berättare. Alla fyra har olika privata problem som märks tydligt under filmens gång. Chris har till exempel en storebror, Eyeball, som är ledare för ett äldre gäng och känd som stadens värsting. Chris har därför också fått en negativ image vilket gör att han till exempel alltid blir anklagad i skolan när något är försvunnet eller förstört. Gordie är den smarte. Hans storebror har nyligen dött. Brodern var en omtyckt och begåvad kille och Gordie känner det som om hans föräldrar, särskilt hans pappa, tycker att det borde varit Gordie som dött istället.

När expeditionen tar sin början är alla fyra förväntansfulla och bekymmerslösa, men problemen dyker upp ett efter ett. Och när de till slut når sitt mål väntar en obehaglig överraskning.

Tjuren från Bronx

Tjuren från Bronx

Boxaren Jake La Motta (Robert De Niro) använder sitt vrede och sin våldsamma natur när han äntrar boxningsringen vilket gör honom ostoppbar, men med samma vrede misshandlar han sin fru (Cathy Moriarty) och bror (Joe Pesci) utanför ringen och får honom att bli allt mer paranoid.

Once Upon A Time In America

Once Upon A Time In America

Berättelsen om några gangsters i New York och deras liv från barndomen i början av 1900-talet fram till 1960-talet. I centrum står Noodles och Max och det komplexa band som binds dem emellan.

Amadeus

Amadeus

Den gamle musikern och kompositören Antonio Salieri sitter och berättar för en präst om hur hans liv påverkats av Mozart. Den unge kompositören Mozart verkar vara älskad av Gud (Ama-deus), eftersom allt han gör är så fantastiskt mycket bättre än Salieris musik någonsin kommer att bli.

På ett mentalsjukhus i början av 1800-talet (i slutet av filmen säger han att han plågats i 32 år efter Mozarts död. Mozart dog 5 december 1791) träffar vi Antonio Salieri, tidigare hovkompositör i Wien. Han har fått en präst skickad till sig för att kunna bikta sig om sina synder, då han påstår sig ha mördat Mozart. Det är genom prästen som vi får höra hela historien om Mozarts och Salieris liv.

Genom Salieris halvtokiga, bittra ögon får vi se hans version av Mozarts storhetstid i Wien och även lite om hur det hela började, när Mozart turnerar runt som femåring och får alla att häpna, hur Salieri så gärna ville leva som Mozart, och blir överlycklig när hans far dör så att han blir tvungen att flytta in till stan och kan utveckla sina musikaliska färdigheter. Hela filmen genomsyras av Salieris nästan psykotiska tankar och det skiftar ofta tillbaka till Gud. Varför gav Gud sin talang till Mozart? Denna (enligt Salieri) oförskämda skitunge? När Salieri offrat sitt liv och kyskhet och ändå kan han aldrig närma sig den talang som Mozart besitter, detta plågar Salieri hela livet, han är övertygad om att Gud straffar honom.

Det stora blå

Det stora blå

Filmen handlar om den berömda fridykaren Jacques Mayols liv.

Döda Poeters Sällskap

Döda poeters sällskap

Läraren John Keating (spelad av Robin Williams) kommer till en privatskola för att undervisa i engelska. I denna skola tror man på benhård disciplin. John har dock en något annorlunda filosofi, han litar på sina elever och inspirerar dem att fånga dagen (Carpe Diem). John blir snabbt omtyckt av eleverna, men dessvärre blir inte de andra lärarna på skolan lika förtjusta i honom.

G – som i gemenskap

G- som i gemenskap

Filmen handlar om de tre unga killarna Kim (Niclas Wahlgren), Robban (Joakim Schröder) och Alexander (Sebastian Håkansson). De har just slutat gymnasieskolan på Södra Latin i Stockholm. De har olika problem som de tampas med under filmens gång.

Kim är kär i Mia (Ulrika Örn), men han har inte vågat ligga med henne. Han tror att hon är mycket mer erfaren än han. Han tror sig även vara litet dragen till sin homosexuelle vän Kristoffer (Magnus Uggla), som driver nattklubben G.

Robban har hamnat snett i livet. Hans mamma vet ingenting om drogerna, men de har ständiga gräl om Robbans sena nattvanor och underliga kompisar. En dag hinner polisen ikapp Robban.

Alexander är sångare i källarbandet Barn i Bredäng. En manager lyckas övertala honom att överge sina kompisar och börja sjunga med Nürnberg 47, ett dekadent popband med en nyfascistisk stil.

Stockholmsnatt

Stockholmsnatt

I och med sina italienska rötter upplever Paolo en identitetskris i det svenska samhället. Han influeras negativt av kung fu-filmer, vilket leder till att han utövade våld på oskyldiga svenska medborgare i Stockholm. Filmen utspelar sig bland annat i Kungsträdgården, en vanligtvis folklig mötesplats som i filmen har ockuperats av våldsbenägna ungdomsgäng.

Rain man

Rain man

Charlie Babbitt (Tom Cruise) försöker tjäna stora pengar på import av sportbilar då han nås av nyheten att hans far avlidit. Oberörd av dessa nyheter färdas han till Cincinnati för att delta i begravningen och väntar sig att få ett stort arv. Men det enda han får ärva är en 1949 års Buick och några prisbelönta rosenbuskar, medan resten sätts in i en fond med en okänd förmånstagare.

Charlie spårar förmånstagaren till behandlingshemmet Wallbrook. Förmånstagaren visar sig vara hans okände autistiske äldre bror Raymond Babbitt (Dustin Hoffman). Fortfarande arg för sin del av arvet tar Charlie med sig Raymond till Las Vegas för att försöka ta arvet från honom. Charlie tar först med Raymond till flygplatsen men Raymond är livrädd för att flyga. Istället blir de tvungna att ta bilen.

Youngblood

Youngblood

Dean Youngblood, en ung amerikansk bondpojke från Stanton i delstaten New York, drömmer om att bli hockeyproffs i NHL. För att kunna visa upp sig för proffsklubbarna accepterar han ett provspelserbjudande från den kanadensiska juniorklubben Hamilton Mustangs och blir erbjuden kontrakt hos klubben. Hans styrka är snabbhet och målfarlighet, men vissa av de tuffa motståndarna uppskattar inte hans spel utan försöker få honom ur balans med hårt spel och slagsmål. I synnerhet antagonisten Carl Racki i motståndarlaget Thunder Bay Bombers. Utanför isen får han problem när han upptäcker att tjejen han nyss träffat är dotter till hans tränare. Filmen får anses vara kultförklarad för 70-talister och tidiga 80-talister.

Karate Kid – Sanningens ögonblick

Karate kid – Sanningens ögonblick

Det är september och Daniel flyttar med sin mamma från Newark i New Jersey till Reseda i Kalifornien. När Daniel hjälper till att bära in grejor träffar han jämnåriga Freddy som bor i samma hyreshus. Freddy frågar vad Daniel ska göra imorgon och bjuder med honom till en fest på stranden. Inne i lägenheten upptäcker mamma att kranen är trasig och ber Daniel att hitta vicevärden så att den kan lagas. Vicevärden visar sig vara en äldre japan, Kesuke Miyagi, och Daniel kommer och stör honom i hans vaktmästarkontor när han försöker fånga flugor med två ätpinnar. Vicevärden är uppenbarligen missnöjd över att bli störd av hyresgäster.

Nästa dag är Daniel med några jämnåriga killar och spelar fotboll på stranden. Han lägger märke till en blond tjej som tittar på honom och ler. Han frågar sina nya kompisar vem hon är men får bara veta att hon är rik. På kvällen sitter alla och grillar på stranden och Daniel träffar henne igen. Då dyker det tuffa moppegänget upp som leds av tjejens före detta pojkvän Johnny. Han är mycket svartsjuk och Daniel blir nedslagen och får en blåtira. Både Daniel och Johnny kan karate men Johnny är både större och bättre övad än Daniel som inte har en chans.

Nästa dag börjar Daniel på high school. Johnny och moppegänget undviker honom. På fotbollsplanen träffar han den söta tjejen igen som berättar att hon heter Ali. Hon är uppenbarligen förtjust i Daniel. När de träffas nästa dag har hon tagit reda på att Daniel kommer från Newark och undrar hur han trivs. De äter lunch tillsammans. Daniel vill lära sig mer karate och hittar en karateklubb, Cobra Kai. Den mycket disciplinerade träningen leds i en nästan militär drill av John Kreese under slagorden: “Slå först, slå hårt, ingen nåd”. För sina elever förklarar han: “Vi är inte barmhärtiga, vi är inga mesar!”. Johnny och hans gäng är redan där och övar för fullt. Daniel går igen.

När Daniel cyklar hem på kvällen får Johnny och moppegänget syn på honom och tränger honom nedför en brant sluttning. När han kommer hem slänger han cykeln i en container och hans mamma blir väldigt ledsen när han kommer hem med en blåtira. Daniel vill helst av allt flytta hem till Newark igen. När han möter Ali nästa dag tycker hon att han ska sluta undvika moppegänget men då blir Daniel sur på henne.

Nästa kväll när Daniel kommer hem får han se att Miyagi lagat hans cykel. När Daniel går till hans kontor för att tacka sitter han där och ordnar med sina bonsai-träd. Daniel får hjälpa honom en stund och både Daniel och hans mamma får varsitt träd. I skolan undviker han Ali och när det är dags för allhelgonabal i skolan stannar han hemma. Miyagi tycker att han måste gå och ordnar så att Daniel kan gå utklädd till en dusch.

Ali blir jätteglad när Daniel kommer till skolbalen. Inne på herrtoaletten får Daniel se Johnny sitta och rulla en marijuana-cigarett och bestämmer sig för att ge honom en minnesbeta genom att spruta vatten på honom. Det slutar med att Johnny och hela hans gäng ger Daniel storstryk innan Miyagi plötsligt dyker upp och klubbar ned hela gänget med hjälp av några karatesparkar.

Inne i sitt kontor får Miyagi plåstra om Daniel. Miyagi är riktigt duktig på karate men han anser att karate endast ska användas som försvar. Men han lovar att följa med Daniel till karateklubben och försöka få ett slut den regelbundna misshandeln. På klubben tycker Kreese att Daniel ska gå en match mot Johnny på en gång men Miyagi vill att de möts vid karatemästerskapen strax före jul, om två månader. Tills dess ska Johnny och de andra lämna Daniel ifred men om han inte dyker upp på mästerskapen ska Daniel få sig en minnesbeta han inte glömmer.

Daniel och Miyagi åker ut till Miyagis hus. Där lovar han att träna Daniel i karate men då måste Daniel lyda utan att ställa frågor. Dagarna därefter får Daniel ställa upp och vaxa bilar, måla plank och slipa golven. Daniel har uppenbarligen blivit lurad, det är i alla fall vad han tror.

I skolan behöver Daniel inte längre vara rädd för Johnny och hans gäng. På lördagen går han ut på dejt med Ali. Han hämtar henne i den rika förorten Encino och de har en helkväll på nöjesfältet Golf n’ Stuff.

Till slut har Daniel ledsnat på att bli utnyttjad som gratis arbetskraft och att Miyagi aldrig sätter igång med träningen. Han börjar skälla ut Miyagi tills Miyagi visar att samma rörelser som han använt för att vaxa bilarna och måla planket kan han använda för att försvara sig mot en motståndare i karate.

Nästa dag åker de ut till havet där Daniel får lära sig att hålla balansen genom att stå i de kraftiga bränningarna. Under tiden övar Miyagi på en speciell spark, “tranan”, som om den används på rätt sätt helt kan slå ut en motståndare. Daniel ber att han får lära sig “tranan” men Miyagi tycker att han måste lära sig krypa innan han kan lära sig gå.

Daniel ska ut med Ali igen och hon ber honom hämta honom vid hennes föräldrars country-klubb, Encino Oaks. När hon inte dyker upp går han in och får se hur Ali dansar med Johnny. Förtvivlad över hur hon lurat honom springer han därifrån men springer rakt in i en servitör och får en tallrik spaghetti över sig. Medlemmarna i klubben skrattar rått åt den dråpliga synen. Daniel sticker därifrån och får aldrig veta att Johnny har stulit en dans och att hon ger honom en örfil.

Miyagi sitter ensam i sitt lilla hus. Han dricker sprit, sjunger och skålar med ett svartvitt foto på en kvinna, Miyagis hustru, död sedan många år. Han är mycket berusad och när Daniel kommer dit börjar han berätta lite om sin bakgrund. Under andra världskriget stred han för USA men hans hustru spärrades in i ett amerikanskt interneringsläger och dog 1944 när hon födde deras första son, som också dog.

På sin födelsedag dagen innan mästerskapen får Daniel en bil av Miyagi. Han tror fortfarande att Ali inte bryr sig om honom men åker till Golf n’ Stuff för att hitta henne. Hon är arg på honom av någon icke närmare angiven anledning men hennes kompis berättar om örfilen hon gav Johnny. Då ber han Ali om förlåtelse och de kysser varandra.

Dagen för mästerskapet har kommit. I omklädningsrummet möter han Dutch och de andra från karateklubben Cobra Kai som lovar att göra processen kort med honom. När matcherna börjar lyckas Daniel vinna mot den ene efter den andre av sina motståndare. Det går bra även för killarna från Cobra Kai. I kvartsfinalen får Daniel slåss mot Dutch och vinner. Sensei Kreese ger order till Bobby Brown från Cobra Kai att Daniel ska skadas allvarligt, trots att detta innebär att Bobby diskvalificeras. När Daniel möter Bobby i semifinalen får Daniel en hård spark mot knäet och tvingas avbryta mästerskapet. Daniel har formellt gått vidare till finalen men eftersom han är skadad kommer Johnny att automatiskt vinna för tredje året. Ute i omklädningsrummet är Daniel ledsen över att det inte gick hela vägen men Miyagi lyckas hela benet och Daniel känner sig plötsligt mycket bättre.

Daniel kan trots allt ställa upp i finalen mot den regerande mästaren Johnny. Den som först får 3 poäng vinner och när Daniel har 2 poäng ger sensei Kreese order till Johnny att sparka mot Daniels skadade knä. Smärtan i hans knä gör att Daniel har svårt att försvara sig och snart står det 2-2 och Johnny verkar vara på väg att vinna. Utan Miyagis vetskap har Daniel övat på “tranan” och med en perfekt spark i Johnnys ansikte vinner Daniel mästerskapen.

The Outsiders

The outsiders

En liten stad i Oklahoma på 1960-talet. Bland ungdomarna finns två gäng, Greasers och Snobbarna. Två unga Greasers, Ponyboy och Johnny, överfalls av ett gäng Snobbar och Johnny dödar en av dem. Ponyboy och Johnny flyr från staden och gömmer sig i en kyrka.

Wall Street

Wall street

Michael Douglas spelar den hänsynslöse affärsmannen Gordon Gekko. Filmens andra huvudperson Bud Fox spelas av Charlie Sheen som är en lovande börsmäklare, som kan tänka sig göra vad som helst för att få jobba för den ofantligt framgångsrike Gordon Gekko. För att få in en fot på Gordon Gekkos företag och imponera på honom ger Bud Fox insiderinformation till Gordon Gekko om flygbolaget Bluestar. Problemet är att insiderinformationen kommer från Buds pappa, som är fackligt aktiv i företaget Bluestar.

Footloose

Footloose

Ren flyttar från Chicago till en liten håla i Iowa med sin mamma. I den lilla staden är det inte tillåtet att spela rockmusik eller dansa pga en olycka. Ren, som själv älskar att sjunga och dansa bestämmer sig för att försöka ändra på detta och ordnar en danstillställning. Han största motståndare i detta är pastorn, vars dotter Ren förälskar sig i. Hon är från början tillsammans med traktens ligist, Tommy.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se