Fakta:

Komedi är en filmgenre som syftar till att få publiken att skratta. Den innehåller vanligtvis humoristiska och roliga situationer, repliker och karaktärer. Komedier kan vara absurda, ironiska eller satiriska, och de strävar efter att vara underhållande och lätta att se på. Exempel på filmer i denna genre är Polisskolan, Strul och Sällskapsresan.

Tillbaka till framtiden

Tillbaka till framtiden

Den 17-årige Marty McFly (Michael J. Fox) är kompis med uppfinnaren Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) som har byggt en tidsmaskin av en DeLorean.

Samma kväll som Dr Brown visar upp sin tidsmaskin för Marty genom att skicka sin hund, Einstein, en minut fram i tiden, blir Doc plötsligt skjuten av de terrorister som blivit lurade att ge Doc det plutonium som krävs för att driva tidsmaskinen. Marty försöker fly undan terroristerna och kastar sig in i tidsmaskinen som efter en kort biljakt plötsligt gör ett tidshopp.

Marty befinner sig nu i år 1955. Dessvärre tar plutoniumet slut i tidsmaskinen och Marty tvingas leta rätt på den “unge” Dr. Brown för att be honom om hjälp att ta sig hem. Av en slump träffar han på sina föräldrar och upptäcker till sin fasa att hans mamma blir kär i honom, inte i hans pappa.

Marty måste nu få sina föräldrar att bli kära i varandra (om han fortfarande vill existera 1985), försöka varna sin vän Dr. Brown om vad som kommer att hända honom i framtiden och laga tidsmaskinen innan han åker tillbaka till framtiden.

Sällskapsresan

Sällskapsresan

Stig-Helmer åker på charterresa till den fiktiva orten Nueva Estocolmo (’Nya Stockholm’) på Gran Canaria. Huvudberättelsen kretsar kring Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) och norrmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen), som av en slump hamnar bredvid varandra på flygplanet och sedan också tvingas dela hotellrum; deras korta tid tillsammans i Gran Canaria kom att ligga till grund för en lång framtida vänskap.

Andra rollfigurer som dyker upp är systrarna Siv och Maj-Britt (Kim Anderzon och Lottie Ejebrant), det nygifta paret Storch (Svante Grundberg och Eva Örn), koleriske Gösta Angerud (Roland Jansson), läkaren dr B. A:son Levander (Magnus Härenstam) – som lurat Stig-Helmer att smuggla pengar åt honom i ett paket till hans ”moster” (vilket Gösta skall hämta på Gran Canaria) – samt Berra Olsson (Sven Melander) och Robban (Weiron Holmberg), vilka under hela filmen letar efter ”Pepes Bodega”, som säljer åttioprocentig rom upphälld på vinflaskor.

Ghostbusters

Ghostbusters

Ghostbusters (ungefär Spökjägare) är en franchise ursprungligen producerad som långfilm 1984. Handlingen kretsar kring en grupp bestående av fyra vetenskapsmän i New York City som med hjälp av högteknologisk utrustning utrotar spöken och andra övernaturliga varelser. Den första filmen blev ett populärkulturfenomen följt av en uppföljare, animerade TV-serier, TV-spel, serietidningar, attraktioner, rollspel och andra produkter.

Gremlins

Gremlins

Billy får en liten lurvig varelse, en mogwai, i julklapp. Skötselråden är enkla: inte mata den efter midnatt och att undvika solljus och vatten. Naturligtvis går det fel och varelsen klonar sig och det uppkommer elaka små varelser.

Polisskolan

Polisskolan

Den nye borgmästaren Mary Sue Beal ändrar intagningskraven till den nya poliskåren. Nu ska inte längre längd, vikt, kön, utbildning och styrka vara avgörande för intagningen till polisskolan, vilket gör att hundratals som aldrig hade tänkt sig en poliskarriär anmäler sig direkt och antas som aspiranter.

Arizona Junior

Arizona junior

Butiksrånaren H.I. McDunnough (Nicolas Cage) gifter sig med polisens fotograf Edwina (Holly Hunter). Snart upptäcker de båda att de inte kan få barn och de får heller inte adoptera. En dag får ett par i staden femlingar och då bestämmer sig H.I. för att kidnappa en av ungarna.

The Breakfast Club

The Breakfast Club

Fem elever har alla fått kvarsittning. På lördagen samlas de i skolans bibliotek, ålagda att skriva en uppsats. När läraren gått sin väg ägnar de sig åt att prata, retas, röka marijuana. De känner inte varandra förut men nu avslöjar de sina innersta känslor. De fem olika eleverna är exempel på standardtyperna i highschoolfilmer: Andrew, “idrottaren”; Brian, “den intelligente”; John, “den kriminelle”; Claire, “den bortskämda”; och Allison, “den udda, psykiskt labila”.

Tootsie

Tootsie

Michael Dorsey är en begåvad skådespelare. Tyvärr har han ett lite krävande sätt och en hårdnackad personlighet som har gjort honom till ovän med alla producenter i New York. Hans agent är övertygad om att ingen kommer att anlita honom. Men Michael behöver pengar – åtta tusen dollar för att vara exakt – och för att skaffa dem är han beredd att spela sitt livs svåraste roll.

Beetlejuice

Beetlejuice

Barbara och Adam dör i en bilolycka på väg hem från järnaffären. Men de fortsätter att bo kvar i sitt vackra hus men en dag är huset sålt och en ny familj flyttar in, familjen Deetz. De är vana att handskas med övernaturliga ting och Barbara och Adam är alldeles för harmlösa som spöken för att kunna skrämma bort dem. De måste till slut tillkalla experthjälp från spöket Betelgeuse, men avstår från hans hjälp då Betelgeuse visar sig vara både pervers och farlig. Dottern i den nyinflyttade familjen känner en stark dragelse till det ockulta och morbida och det tar inte lång tid förrän hon stöter på Betelgeuse som lurar henne att med hjälp av en rebus säga hans namn tre gånger och på så vis befria honom från hans fängelse. Han skrider genast till verket för att hjälpa det nydöda paret.

Filmen är ett typiskt exempel av Burtons visuella stil och snedvridna fantasi och man kan se en klart gotisk inspirerad design. Filmen budget låg på 13 miljoner amerikanska dollar och endast en miljon var avsedd för att användas till visuella effekter eftersom Burtons avsikt var att de effekter han använde skulle likna de man använder i lågbudgetfilmer. Filmen innehåller musik av Danny Elfman.

Beetlejuice har även blivit ett tv-spel utvecklat av Rareware till SNES. En animerad teveserie gjordes och sändes kort efter filmens premiär. Serien skiljer sig på många plan från filmen; istället för skurk är Beetlejuice en antihjälte, och handlingen kretsar kring vänskapen mellan honom och Lydia, samt deras äventyr i både den här världen och spöklandet “Neitherworld”.

Drömtjejen

Drömtjejen

Två nördar, Gary och Wyatt, hackar sig in i Pentagons superdator och lyckas framställa en tredimensionell kvinna som är sexig, väldigt intelligent, har en tuff attityd samt superkrafter.

Födelsedagen

Födelsedagen

Samanthas liv går fort utför, hon är förälskad i skolans populäraste kille, skolans knäppaste kille är förälskad i henne, hennes syster ska gifta sig och resten av familjen glömmer hennes födelsedag. Lägg till ett par pinsamma morföräldrar och en utländsk utbytesstudent och vi får en lustig resa mot ung kvinnlighet.

Working Girl – Med huvudet på skaft!

Working Girl – Med huvudet på skaft!

Sekreteraren Tess McGill kämpar utan framgång för att komma uppåt i karriären. Som sekreterare åt Katherine Parker föreslår hon hur ett företag ska komma in i mediebranschen. Parker avvisar förslaget men snart får Tess veta att Parker har lanserat förslaget som sitt eget.

När Parker bryter benet tar Tess över jobbet och börjar träffa affärsmannen Jack Trainer, Parkers fästman, för att få igenom förslaget.

Strul

Strul

Filmen är ett komiskt kriminaldrama i högt tempo. Rollfigurerna är kraftigt mallade och dialogen är slagkraftig med inriktning på oneliners, och ofta uttalad med överdrivna svenska dialekter. Filmen har både fått utstå mycket kritik för sin avsaknad av djup, men den har samtidigt blivit något av en kultfilm i andra läger. Många av scenerna är inspelade i Norrköping.

Kemiläraren Conny fälls för narkotikabrott och hamnar i fängelse sedan en mängd narkotika planterats i hans lägenhet av en knarkliga. I fängelsets tvättstuga hittar han en hemlig gång som redan nyttjas av fyra andra interner för att komma ut till utsidan. De andra internerna tvingar Conny att medverka i planeringen av deras stora kupp, att råna en penningtransport med sedlar som ska brännas. I samband med ett av deras tillslag träffar Conny polisinspektören Susanne som han genast blir förtjust i. För att hålla sin egentliga identitet hemlig kallar han sig Rutger Jönåker och påstår att det är ett taget namn efter orten Jönåker. I takt med att interngänget blir alltmer angelägna om att lyckas med sin planerade kupp växer Connys känslor för Susanne sig starkare, och han gör allt för att inte avslöja att han egentligen är fängelsekund, samtidigt som han gör allt för att försöka hindra sina “medbrottslingars” plan att gå i lås.

Göta kanal

Göta kanal

En stenrik arab vill lägga en order på 1 000 motorbåtar. Det multinationella företaget Uniship och den lilla lokala båttillverkaren Anderssons båtvarv slåss om den stora ordern. Dessvärre lider araben av beslutsångest och utlyser därför en båttävling från Stockholm, genom Göta kanal, till Göteborg. Den som kommer först till Göteborg vinner ordern. Man skyr inga medel under tävlingen.

Tre män och en baby

Tre män och en baby

Peter bor med sina kompisar Jack och Michael. En dag finns det en liten baby utanför porten tillsammans med ett brev från modern där hon förklarar att Jack är fadern och att hon inte kan ta hand om babyn just nu. Jack som är ovetandes om att han är fadern är dessvärre inte hemma utan iväg på ett jobb. Samtidigt så vet knappt Peter och Michael hur man ska ta hand om en baby.

The Blues Brothers

The Blues Brothers

Jake Blues (John Belushi) släpps från fängelset och bestämmer sig tillsammans med sin bror Elwood (Dan Aykroyd) för att besöka barnhemmet där de blev uppfostrade av nunnor. Där får de höra att barnhemmet måste säljas eftersom man inte har råd att betala fastighetsskatten. Jake och Elwood bestämmer sig för att samla ihop sitt gamla band för att spela in pengar till barnhemmet.

En plats som förekommer i filmen är Bob’s Country Bunker. Det är ett ställe som spelar musik. De skryter om att de spelar både country och western. Scenen som de har är försedd med hönsnät.

När Harry mötte Sally

När Harry mötte Sally

Harry och Sally träffar varandra då hon skjutsar honom från Chicagos universitet till New York. Filmen hoppar genom deras liv och deras sökande av och misslyckanden i kärlek då de allt som ofta stöter på varandra av slump. Efter ett tag skapas en nära vänskap mellan dem och de trivs med att ha en vän av motsatt kön. Men så ställs de inför problemet: “Kan en man och en kvinna vara vänner utan att sex kommer i vägen?”

Girls Just Want To Have Fun

Girls Just Want To Have Fun

Hårt hållna tonårstjejen Janey är nyinflyttad i Chicago, där TV-programmet Dance TV spelas in. När programmet ordnar en tävling där de söker nya dansare, ställer Janey upp och tävlar, trots att hennes far uttryckligen förbjudit henne att deltaga.

Vi hade i alla fall tur med vädret…

Vi hade i alla fall tur med vädret…

Familjen Backlund ska äntligen iväg på sin husvagnssemester som man längtat efter hela året. Enda molnet på pappa Göstas himmel är att hans svärfar Rudolf lovats att få följa med. Under resans gång inträffar den ena incidenten efter den andra, alla orsakade av den mänskliga faktorn.

Föräldrafritt

Föräldrafritt

Den 17-årige Highschool-studenten Joel Goodson (Tom Cruise) blir lämnad ensam hemma när föräldrarna reser bort. Hans vanligtvis så skötsamma liv förändras drastiskt när han träffar den sexiga Lana som förvandlar Joels föräldrars hus till en temporär bordell.

Snuten i Hollywood

Snuten i Hollywood

Axel Foleys bästa vän blir mördad. Spåren leder till Beverly Hills. Foley märker snabbt att hans framfrusiga sätt inte går hem hos polisen i Beverly Hills och de båda poliserna Rosewood och Taggart gör allt för att hålla Foley under kontroll.

Häxorna i Eastwick

Häxorna i Eastwick

Häxorna i Eastwick kretsar kring en kvinnotrio som bor i den pittoreska Rhode Island-staden Eastwick. Trion utgörs av skulptören Alexandra Medford (Cher), lokaltidningsjournalisten Sukie Ridgemont (Michelle Pfeiffer) samt musiklärarinnan Jane Spofford (Susan Sarandon). Samtliga tre kvinnor är av olika anledningar ensamstående, något som förenar dem i deras vänskap. Vännerna har som tradition att träffas en gång i veckan för att laga mat, dricka drinkar och gräma sig över bristen på bra män. Under en av dessa träffar gör de en önskan om att en prins ska komma in i deras liv. Eastwicks häxarv gör att deras önskan istället blir en besvärjelse som frammanar charmören Daryl Van Horne (Jack Nicholson).

Kvinnokarlen Van Horne dyker upp dagen efter i den lilla staden och visar sig sitta på märkligt mycket information om damerna. Han förför dem en efter en med ömma ord, sina till synes magiska förmågor (han kan t.ex. få tennisbollar att sväva i luften) och sin ofantliga förmögenhet. Andra Eastwickbor är inte lika imponerade och utmålar snart Van Horne som en djävulsk infiltratör. Misstankarna visar sig stämma då Van Horne mycket riktigt har allt annat än ädla intentioner.

Nicholson är som klippt och skuren för den diaboliske Van Horne och gör en av sina mer minnesvärda over-the-top-föreställningar. Problemet är dock att Häxorna i Eastwick, som blandar genrer som Burtonsk fantasyskräck och ren slapstick, är lite för utflippad. Det blir till slut tröttsamt med de farsartade tokigheterna, inte minst under filmens långdragna final, även om vissa scener är riktigt underhållande.

Den vilda jakten på stenen

Den vilda jakten på stenen

Filmen handlar om romanförfattaren Joan Wilder från New York. Hennes syster blir kidnappad av banditer som letar efter en ovärderlig smaragd i Colombias djupa djunglar. Banditerna hotar att döda Joans syster om hon inte åker till Colombia med en speciell skattkarta som visar var stenen finns. Hon gör som de säger och på egen hand ger hon sig iväg till Colombia. Av en slump stöter hon på den listige Jack Colton som följer med henne för att rädda hennes syster. När de kommer närmare varandra slår de sig ihop och bestämmer sig för att själva hitta stenen före banditerna. De ger sig ut på en vild jakt – men det är fler som vill åt stenen.

Fira med Ferris

Fira med Ferris

Filmen handlar om Ferris Bueller (Matthew Broderick) som är en kille från Shermer, en fiktiv medelklassförort till Chicago. Han är en frekvent skolkande elev i high school och filmen handlar om hur han en dag låtsas vara sjuk, och hur rektorn, Ed Rooney (Jeffrey Jones) bestämmer sig för att sätta dit honom en gång för alla.

Ferris lyckas få sin flickvän Sloane (Mia Sara) att få ledigt från skolan och paret åker tillsammans med kompisen Cameron (Alan Ruck) till Chicago där gänget lever det goda livet. Samtidigt inleder rektorn en jakt för att kunna sätta dit Ferris, som lyckas sprida ett rykte om att han är mycket sjuk vilket får hans skolkamrater att starta kampanjen “Save Ferris”.

Till sist tröttnar Ferris syster Jeanie (Jennifer Grey) på broderns förmåga att slingra sig ur saker och blir liksom rektorn ivrig att sätta dit Ferris och bevisa att han ljuger. Systern åker hem för att bevisa att brodern skolkar och stöter på rektorn som är på jakt efter samma sak. Ett missförstånd gör att systern tror att rektorn attackerar henne varpå hon hamnar på polisstationen. Där möter hon en ungdomsbrottsling (Charlie Sheen) som säger att hon borde sluta bry sig om vad hennes bror gör och istället själv börja njuta av livet.

I slutet av filmen inser Ferris att han är sen hem och springer igenom grannskapets trädgårdar för att hinna hem före sina föräldrar – vilket han precis lyckas med tack vare hjälp från sin syster.

En prins i New York

En prins i New York

Eddie Murphy spelar en prins från (det fiktiva) landet Zamunda som ligger i Afrika. Han är bortskämd, men vill slippa vara det utan vill klara sig själv och visa att han kan det. Han reser till New York och bosätter sig i slumområdena där för att leva enkelt och leta upp sin stora kärlek. Han hittar sin stora kärlek och tar därför jobb på snabbmatsrestaurangen McDowell’s där han blir ansvarig för att moppa golv och ta hand om soporna.

Twins

Twins

Julius och Vincent Benedict är tvåäggstvillingar, men har inte en aning om att den andre finns. De båda är ett resultat från ett hemligt experiment som utförts på ett genetiskt laboratorium för att få fram det perfekta barnet, med hjälp av sperma som donerats av sex olika män. Modern, Mary Ann, fick veta att barnen dog redan vid födseln, medan Julius och Vincent informerades när de var gamla nog att deras mor dog i barnsängen.

Vincent blev placerad på ett barnhem i Los Angeles som drevs av nunnor, medan Julius togs till en ö långt ute i Stilla havet och togs där omhand av forskaren Werner, som deltog i experimentet. När Julius fyller 35 år får han reda på att han har en tvillingbror och sätter fart mot Los Angeles för att söka upp Vincent. Väl där finner han Vincent, en riktig slarver som jagas av maffian, men som har svårt att tro att Julius skulle vara hans tvillingbror.

Fletch

Fletch

Filmen startar med en av Fletchs många, ofta humoristiska, monologer. Droghandeln är Fletchs senaste scoop och en dag när han efterforskar under täckmantel som “strandvandrare” blir han kontaktad av en välvårdad man vid namn Alan Stanwyk (Tim Matheson). Stanwyk förklarar att han vill att Fletch ska mörda honom på grund av sin obotliga cancer – på det sättet kommer hans familj få ut hans livförsäkring. Ovetandes om att Fletch är en journalist under täckmantel anser Stanwyk att Fletch är den perfekte mannen för jobbet eftersom han är en enstöring och kan enkelt försvinna efter mordet. När Fletch erbjuds en ansenlig summa pengar går han med på att mörda Stanwyk, dock misstänksam om Stanwyks motiv. Fletch börjar gräva och avslöjar en story mycket större än hans scoop om småhandeln av droger. Han avslöjar den häpnadsväckande sanningen om Stanwyk och att en elak polischef (Jon Don Baker) ligger bakom droghandeln på Los Angeles stränder.

Pretty in pink

Pretty in pink

Andie är en fattig men hängiven student som blir förälskad i Blane, som kommer från en förmögen familj. Blane umgås med de rika ungdomarna, en klick som Andie och hennes bästa vän Duckie föraktar. Trots det kan hon inte stå emot Blane när han bjuder ut henne. Men när det är dags för skolbal anser Blanes vänner att Andie inte är en passande dejt till honom. Frågan är om Blane kommer att våga stå upp för det han verkligen vill och ge upp sina så kallade vänner.

Titta vi flyger!

Titta vi flyger!

Titta vi flyger är en mästerlig komedi! Den har röstats fram som “en av de roligaste filmer som någonsin gjorts” av amerikanska filminstitutet. I filmen ser vi Robert Hays i rollen som en före detta stridspilot som tvingas ta över spakarna när besättningen drabbas av matförgiftning. Julie Hagerty spelar hans flickvän, flygvärdinna och andrepilot. I övriga roller ser vi bl.a Robert Stack, Lloyd Bridges, Peter Graves, Leslie Nielsen och Kareem Abdul-Jabbar.

Deras hysteriska upptåg driver inte bara med filmer om flygkatastrofer utan också med religiösa fanatiker, tv-reklam och romantik…
Listan är lång och avverkas i rasande fart. Filmen går från en vansinnig händelse till nästa!

Den nakna pistolen

Den nakna pistolen

De galna männen bakom Titta, vi flyger! är tillbaka igen! Leslie Nielsen spelar huvudrollen som polispatrullens egen stjärna (med en ärthjärna), Frank Drebin. Han snubblar över ett försök att mörda drottning Elizabeth. Priscilla Presley, O J Simpson, en uppstoppad bäver, två baseballag och en udda samling av andra karaktärer passerar revy samtidigt som publiken inte har något annat val än att skratta hysteriskt genom hela filmen.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se