Fakta:

Fantasy (engelskt uttal: /ˈfæntəˌsi/) är en kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser.

I en del fantasyberättelser finns det två världar vilka berättelsen vandrar mellan, genom till exempel en magisk dörr som någon träder igenom eller genom att någon faller ner i ett magiskt hål. Huvudpersonen, hjälten, har ett uppdrag, ofta något eller någon den söker efter. Det är vägen dit, hur hjälten löser detta, som är berättelsens handling. Läsaren eller betraktaren får följa hur utmaningar och prövningar blir lösta, och hur målet eller gåtans lösning kommer närmare.

Fantasyvärlden är full av magi, som används på många olika sätt. Både hjälten och hans fiender använder magi för att försvara sig och för att attackera andra. Det finns ett stort antal karaktärer, både onda och goda. Vanligtvis brukar de onda försöka ta över världen i början av berättelsen, medan hjälten gör allt för att skydda den. Oftast vinner hjälten till slut.

Fantasy skiljer sig från genren science fiction genom sitt förhållande till realismen. Där fantasy kräver att någonting inte kan ske, kräver science fiction att det som händer inte kan ske just nu, men skulle kunna hända eller skulle kunna ha hänt. Science fiction är, som namnet antyder, mer vetenskapligt inriktad fiktion, medan fantasy innehåller ett stort mått av magi. Det finns naturligtvis blandformer av dessa två genrer.

Den oändliga historien

Den oändliga historien

Bastian Bux är en pojke som inte har det särskilt lätt. Hans mamma har precis omkommit p.g.a skadorna hon dragit på sig av en bilolycka, och hans pappa försummar honom. Dessutom blir han mobbad i skolan. En dag knallar Bastian in på Koreanders Bokantikvariat, som ägs av den grinige Konrad Koreander. Herr Koreander tycker inte om barn, och han vill helst att Bastian ska ge sig iväg så fort som möjligt.

Bastian hittar en bok, “Den oändliga historien”, som han känner att han bara måste läsa. Trots herr Koreanders invändningar, så lyckas Bastian “låna” boken till slut. Han tar med sig boken till skolan och gömmer sig uppe på vinden. Där sätter han sig för att läsa boken.

Boken utspelar sig i landet Fantásien. Det stora Ingentinget håller på att förgöra hela Fantásien, och Barnakejsarinnan har drabbats av en allvarlig sjukdom. Dessa två händelser hänger ihop med varandra, men inget vet på vilket sätt. Invånarna i Fantásien söker upp krigaren Atreyu och skickar ut honom på ett viktigt uppdrag – att söka efter ett botemedel mot Barnakejsarinnans sjukdom och samtidigt sätta stopp för Ingentinget.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se