Skip to content

TV på 80-talet

TV på 80-talet

På åttiotalet satt alla elever i skolorna runt om i landet bänkade framför TV:n när Ingemar Stenmark tävlade i slalom. Man fick se på TV under skoltid alltså!

I högra hörnet på TV:n blinkade en liten pil som visade när det började ett program i den andra kanalen. Det var bara två kanaler som fanns och sändningarna pågick bara till 22.30, sen var det myrornas krig (ingen sändning).

TV 3 startade sina sändningar 1987, vilket gjorde att Sverige fick en tredje kanal (om man hade kabel- eller satellit-TV). Sändningarna skedde via satellit från London för att kringgå skandinavisk lagstiftning.

MTVMTV Europe lanserades den 1 augusti 1987. Vid starten sändes samma version av kanalen över hela Europa. Efter hand byttes dock reklamen ut i lokala fönster för olika regioner. Kanalens största stjärna var Ray Cokes vars direktsända önskeprogram Ray’s Request och Most Wanted blev MTV:s mest populära program. Svenskan Rebecca de Ruvo dök upp i kanalen något år efter starten och tog då hand om morgonprogrammet Awake on the Wildeside. I MTV News fick tittarna dagliga musiknyheter med Steve Blame.

https://youtu.be/t9tsxZ7-krA

Här följer några exempel på svenska och amerikanska TV-serier och TV-program från 80-talet:

På kurs med Kurt

På kurs med Kurt är egentligen en historia om vänskap och solidaritet. Kurts ständige och ende kursdeltagare är Nisse. Han får lära sig allt Kurt vet om till exempel matlagning, tvättmaskiner, vinna vänner för livet, svampplockning och tapetsering. Dock går inte kurserna så bra, de slutar för det mesta i katastrof men Nisse anser trots det att han har lärt sig något nytt. Varje avsnitt slutar med att Kurt får sin kursavgift och för pengarna vill han köpa den runda båten med det randiga kapellet hos “Alves bil och båt”. Men Alve är en skurk och höjer varje gång priset. Därför måste Kurt ordnar fler och fler kurser.

Maktkamp på Falcon Crest

Serien utspelar sig på vingården Falcon Crest, där Angela Channing äger större delen av gården, och brorsonen Chase Gioberti (Robert Foxworth) den mindre genom arvet från sin döde far. Fru Channing försöker ständigt besegra sin brorson, med alla till buds stående medel, mutor, utpressning och allt möjligt.

TV-piraterna

TV-piraterna var en programserie som visades i SVT under jullovet som jullovsmorgon 1983-1984. Medverkade gjorde bl.a. Anne-Lie Rydé, Ted Åström, Jonna Liljendahl, Mikael Segerström och Bertil Norström. Programmet innehöll bland annat en bokstavs- och rebustävling som var tänkt att ses med speciella 3D-glasögon . Tävlingen presenterades av en tecknad figur som hette Tummen och en robot vid namn Flimmer.

Detta var under det svenska TV-monopolets tid, och seriens idé var att TV-piraterna otillåtet bröt sig in i SVT:s sändningar med sitt program. För att stävja ofoget hade SVT kopplat in MMM – Myndigheter mot massmediamissbruk, som ständigt jagade TV-piraternas mobila TV-studio från plats till plats.

Nord och Syd

TV-serien handlar om familjen Main från sydstaterna och familjen Hazard från nordstaterna och deras vänskap före, under och efter det amerikanska inbördeskriget. TV-serien är tre miniserier eller säsonger som bygger på de tre böckerna av John Jakes bestående av vardera sex avsnitt, den sista omgången är endast tre avsnitt. Första säsongen handlar om tiden före inbördeskriget (åren 1842-1861), andra säsongen om själva inbördeskriget 1861-1865 och den tredje säsongen om tiden efter krigsslutet 1865-1866.

Dynastin

Serien utspelade sig i Denver och berättade om två rivaliserande oljeföretag: Denver Carrington under ledning av Blake Carrington och ColbyCo under ledning av Alexis Carrington-Colby, som var Blakes ex-fru. När serien startade var det meningen att den skulle vara mer provokativ än konkurrenterna Dallas och Falcon Crest, genom att ha en homosexuell karaktär (Steven Carrington) och skapa såpoperornas värsta häxa någonsin (Alexis). Ett annat sätt att göra serie mer provokativ var att låta kvinnorna råka i slagsmål, till skillnad från konkurrenten Dallas där det var männen som hamnade i bråk.

Flera kontroversiella teman togs upp, som homosexualitet och incest (förhållandet mellan syskonen Fallon och Adam), vilket var helt nydanande för sin tid. Under de nio år serien gick i USA hade den höga tittarsiffror, men i Sverige visades bara säsong 1-3. Detta berodde på att SVT enbart ville visa en amerikansk såpopera per kanal (TV1 och TV2); Dynastin togs bort till förmån av Dallas och Falcon Crest. Detta ledde till tittarstorm där upprörda tittare hörde av sig till SVT men utan resultat. På denna tid under 1980-talet hade SVT monopol på tv-sändningarna i Sverige. Sista avsnittet som sändes, del 61 (av totalt 220), slutade med en cliffhanger där huvudrollsinnehavarna Krystle och Alexis var instängda i en brinnande stuga och tv-tittarna ville självklart veta hur det gick för dem sedan. Svaret fick tittarna inte förrän i början på 1990-talet då tv-monopolet brutits och kommersiella TV4 sände hela serien.

Razzel

Razzel var en helkvällsunderhållning som sändes i Sveriges Television i flera omgångar under 1980-talet. Det första avsnittet sändes den 22 oktober 1983. Programledare var Lennart Swahn, Tommy Engstrand, Pelle Berglund, och från andra omgången, Gun Hägglund.

Egentligen skulle det ha hetat Jackpot eftersom Lotto-dragningen direktsändes under sändningen, men under oktober började Tipstjänst att använda sig av uttrycket “Måltipset med Jackpot” i sin marknadsföring. Någon hade fått se det på en reklampelare utanför TV-huset på Gärdet och upplyste kanalchefen Ingemar Leijonborg om detta. Leijonborg krävde då namnändring men redaktionen tyckte att namnet var så inarbetat (trots att serien inte hade haft premiär än) och vägrade. Leijonborg gav dem då ett ultimatum: om det inte blir en namnändring läggs hela projektet ned. Redaktionen gav sig då och namnet byttes till Razzel några dagar före premiären. Namnet Razzel hade ändå att göra med Lotto-dragningen eftersom den maskin som användes för Lotto-dragningen rasslade och därav namnet på underhållsprogrammet.

Ungefär samtidigt som första omgången av Razzel visades 1983 gjordes också en parodi som hette Trazzel.

Mellan de tre olika Razzel-sessionerna visades i första omgången TV-serier som Uppdrag i Singapore (med Bruce Boxleitner i huvudrollen) och Gäster med gester. I den andra omgången hösten 1984 sändes Gäster med gester, Pang i bygget och den amerikanske deckaren Mike Hammer. I den sista omgången våren 1986 sändes ‘Allå, ‘allå, ’emliga armén, Snobbar som jobbar och Svarte ormen.

Den 22 mars 1986 användes programmet som värd för Melodifestivalen 1986 med Lennart och Tommy som programledare. Därmed blev programmet extra minnesvärt idag.

Razzel var ett av de program som ställdes in dagen efter det att Olof Palme mördades.

Sammanlagt 27 avsnitt. Inga gäster första säsongen.

Som signaturmelodi användes ett instrumentalt parti ur Flash and the Pans Hey, St. Peter.

Dallas

Dallas är en amerikansk TV-serie med Larry Hagman, Patrick Duffy, Barbara Bel Geddes och Jim Davis m.fl. Dallas är idag klassad som en riktig klassisk såpopera. Handlingen kretsar kring familjen Ewing, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen men även bedriver boskapsuppfödning. Familjen bor på Southfork, en ranch utanför Dallas i Texas.

Serien visades från början 14 säsonger, sammanlagt 357 avsnitt, på det amerikanska TV-nätverket CBS från 2 april 1978 till 3 december 1991. Under tidigt 1980-tal var det världens mest populära TV-program. I Sverige hade serien premiär den 30 januari 1981 och avslutades den 18 december 1993. En ny säsong som utspelar sig 21 år senare med delvis samma skådespelare hade premiär i USA den 13 juni 2012, i Sverige hade den premiär den 20 augusti 2012.

Då serien hade premiär var det första gången svenska tittare fick se en utpräglad såpaserie med maktkamper och intriger av det här slaget. I svenska tidningar uppmärksammades bland annat det ymniga användandet av alkohol. Från vänster talades det om den amerikanska kapitalismens förskräcklighet. Dallas blev även ett mycket stort samtalsämne på arbetet: Svenska folket satt bänkade, vad skulle bli samtalsämnet nästa vecka på jobbet?

Den svenske skådespelaren och regissören Gunnar Hellström regisserade några avsnitt mellan 1979-1983. Han medverkade också som skådespelare 1989.

Familjen Macahan

Familjen Macahan (How the West Was Won; även The Macahans) är en amerikansk TV-serie på totalt 25 avsnitt från 1976-1979 som handlar om familjen Macahans öden och äventyr med start kring det amerikanska inbördeskriget 1861 och åren fram till 1870.

Serien hade svensk premiär den 16 september 1978 och blev mycket populär. Duane Loken, som spelade indianen Vargtass i ett avsnitt, blev mycket populär i Sverige och fick spela in en singel. Loken förblev dock totalt okänd i USA.

Serien är en spin-off från filmen Så vanns vilda västern från 1962.

Solstollarna

Solstollarna var ett TV-program som sändes i tio avsnitt på sommarmorgnarna i Sveriges Television med premiär den 15 juli 1985. Programmet var en fristående fortsättning på Toffelhjältarna som sändes under jullovet 1984. Solstollarna utspelades runt Ribersborgsbadet i Malmö där direktör Knegoff ägde ett slags café med benäget bistånd av sin sekreterare Ulla-Bella och unga lättklädda damer.

Den 17 oktober 1987 hade en andra omgång premiär och förutom damerna medverkade varje vecka en känd artist eller grupp: Britt Dahlén, Lena Philipsson, Samantha Fox, Fredrik Willstrand, Lili & Susie, Mandy Smith, Anna Book, Dodo and the Dodos, Style samt Pernilla Wahlgren.

Bland andra figurer i handlingen fanns Skumberg, tullaren Gömstedt, Gösta och Hjördis. Skumbergs genomgående tema var smuggling av danska wienerbröd med choklad.

Förutom Per Dunsö och Ola Ström medverkade i den första omgången även Carina Carlsson, Martyna Lisowska, André Gjörling och Anna Book. Som dansare medverkade Gunilla Svensson, Lisa Mattsson och Camilla Görman. I den andra omgången från 1987 hade dansarna bytts ut mot Katja Kisch, Chatarina Hådell, Paul Glaser och Catarina Andersson. Som musiker medverkade Bo Mårtensson, Håkan Nyberg och Thomas Nyberg. Tillsammans med Britt Dahlén spelade samtliga även andra roller i serien.

Varuhuset

Varuhuset är en svensk dramaserie som visades i SVT i 60 avsnitt under perioden 10 mars 1987 till 8 april 1989. Bland skådespelarna fanns bland annat Bertil Norström, Inga Gill, Ulf Isenborg, Sven Holmberg, Marika Lindström, Heinz Hopf, Lena Endre och Christina Schollin. Säsong 1, 2 och 5 innehöll 12 avsnitt, säsong 3 innehöll 15 avsnitt och säsong 4 innehöll 9 avsnitt.

Bagen

Ett svenskt TV-program som sändes veckovis på SVT mellan 1984 – 1985, med programledaren Cia Berg, och som presenterade musikvideor. Bagen fungerade som ersättare till TV-programmet Videobeat som sändes 1983 – 1984. Musikvideorna presenterades i form av en topplista framtagen av en jury och varje vecka utmanade ett antal nya videor. En video kunde ligga på listan i högst tre veckor. Programmet innehöll förutom musikvideor även pedagogiska passager där man visade hur man dansade breakdance, electric boogie, Popping och andra dansformer. Till programmet gavs också LP-skivan “Freak Out” ut som innehöll en plansch med steg-för-steg-beskrivningar för olika danser.

Signaturmelodi till Bagen var låten Don’t Stop med gruppen CCC (Cool clan connection) vilket var en cover av en låt som gruppen Stop givit ut på singel 1983.

Cia Berg var tidigare sångerska i bandet Ubangi men det var Bagen som gjorde henne känd för de bredare folklagren. Hon ändrade konsekvent utseende i varje avsnitt, olika frisyrer, sminkning och kläder, samt ett helt avsminkat inslag. Videorna som visades var även de mycket varierande, från de stora hitsen, som Twisted Sister, till mer alternativa inslag som Cabaret Voltaire. Då musikvideor för övrigt inte visades i svensk television vid den här tiden på 80-talet fick “Bagen” stor genomslagskraft.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock