Fakta:

Science fiction är en filmgenre som bygger på fiktiva tekniska och vetenskapliga idéer och framtidsvisioner. Den innehåller ofta futuristiska världar, rymdfärder och teknologiska framsteg. Historierna kan handla om kontakten med utomjordiska varelser, samhällsproblem i en framtida värld eller äventyr i en alternativ verklighet. Filmer i denna genre är ofta spännande och sfäriska, och de strävar efter att utforska människans plats i universum. Exempel på filmer i denna genre är Star Wars, The Terminator och Blade Runner.

Blade Runner

Blade Runner

Handlingen äger rum i Los Angeles år 2019. Människan har lyckats framställa androider, organiska robotar som är nästan omöjliga att skilja från vanliga människor. Dessa kallas replikanter och de brukas som slavar av människorna. Efter en serie blodiga uppror bannlyses replikanterna från jorden och deras liv begränsas till fyra år. En speciell sorts poliser, så kallade blade runners, får i uppgift att identifiera och döda alla replikanter som mot lagen befinner sig på jorden. Som för att motivera det moraliska i handlingen “dödas” inte en replikant utan den “pensioneras”. Deckard (Harrison Ford) är en före detta blade runner som blir återkallad till tjänst för att pensionera en grupp våldsamma replikanter som lyckats ta sig till jorden. I jakten på dessa replikanter som gör allt för att få leva möter Deckard inte bara livsfara utan även svåra frågor om både sina motståndares och sin egen natur.

Star Wars: Episode V – Rymdimperiet slår tillbaka

Star Wars: Episode V – Rymdimperiet slår tillbaka

Rymdimperiets makt har åter stigit. Rebellerna har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens destination och inleder en markattack mot rebellerna. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med R2-D2. Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Milleniumfalken.

Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist – planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den otålmodige Luke, under tiden som Han och Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör är Lando Calrissian, en gammal vän till Han. Lando har dock angivit Han och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst i ett block av karbonit, för att av Boba Fett föras till brottslingen Jabba the Hutt.

Luke kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Vader. De två möts i en ljussabelduell, i vilken Vader bekänner att han är Lukes far. Luke som inte vill tro att det är sant, hoppar ner i avgrunden för att hellre dö än att bli Vaders bundsförvant – men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Millenniumfalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks. Lando och Chewbacca ger sig av i Millenniumfalken för att rädda Han Solo.

The Terminator

The Terminator

Året är 2029. Superdatorn Skynet styr världen, fast besluten att utrota det mänskliga släktet. Skynet har dock börjat förlora kriget, och för att slutligen kunna förinta människan måste den ändra det förflutna. Därför sänder den en människoliknande robot – en Terminator – tillbaka i tiden för att mörda Sarah Connor, kvinnan vars ofödda son John kommer att bli mänsklighetens enda hopp och leda motståndsrörelsen mot maskinerna. John skickar i sin tur tillbaka en av sina soldater, Kyle Reese, för att skydda henne från Terminatorn.

Star Wars: Episode VI – Jedins återkomst

Star Wars: Episode VI – Jedins återkomst

Luke Skywalker och hans vänner befinner sig åter på ökenplaneten Tatooine, för att där rädda Han Solo ifrån maffiabossen Jabba the Hutts palats. Räddningsaktionen lyckas så småningom, och Luke återvänder till planeten Dagobah för att slutföra sin jediträning under mäster Yoda. Yoda berättar för Luke att han redan kan allt han behöver, och han erkänner också att Darth Vader verkligen är Lukes far. Yoda dör sedan av ålderdom.

Den ensamme Luke möts nu av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande. Obi-Wan berättar för Luke att han är rebellernas enda hopp tillsammans med sin syster som Luke hittills inte känt till – Prinsessan Leia. Luke säger dock att han aldrig kommer att kunna döda sin egen far.

Luke återvänder till rebellflottan och får tillsammans med sina vänner i uppdrag att bege sig till månen Endor för att förgöra en kraftgenerator som är nödvändig för att Rymdimperiets nya Dödsstjärna ska fungera. På Endor får rebellerna oväntad hjälp av det lilla björnlika folket ewokerna, och rebellerna lyckas till slut under ledning av Han Solo och Prinsessan Leia att förgöra generatorn.

Samtidigt ger sig Luke av mot Dödsstjärnan tillsammans med Darth Vader för deras slutgiltiga duell inför Rymdimperiets överhuvud – Kejsar Palpatine. Lukes mål är att omvända sin far till kraftens ljusa sida, medan Vaders och Kejsarens mål är den direkta motsatsen – att vända Luke till den mörka sidan. Luke lyckas besegra Vader i duell man mot man, men vägrar sedan att döda honom. Då blir Kejsaren rasande och försöker döda Luke. I sista stund byter Darth Vader sida och dödar istället Kejsaren. Vader blir dock själv dödligt sårad i samband med detta.

Luke tar av masken på den döende Vader, och får för första gången se ansiktet på sin riktiga far – Anakin Skywalker. Anakin dör och Luke flyr från Dödsstjärnan, precis innan den exploderar efter att ha förgjorts av rebellernas rymdpiloter under ledning av Lando Calrissian. På Endor firar man rebellernas slutliga seger över Rymdimperiet, och Luke får syn på andarna av sina döda lärare Obi-Wan och Yoda – och bredvid dem står hans far Anakin.

The Running Man

The Running Man

Året är 2017. Televisionen är mäktigare än någonsin och det mest populära programmet heter The Running Man. I programmet pekas oskyldiga medborgare ut som brottslingar för att bli jagade av specialtränade mördare. Polisen Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) blir en dag uttagen till programmet.

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se