Skip to content

Filmer på 80-talet – Science fiction

Filmer på 80-talet

Fakta:

Science fiction är en filmgenre som bygger på fiktiva tekniska och vetenskapliga idéer och framtidsvisioner. Den innehåller ofta futuristiska världar, rymdfärder och teknologiska framsteg. Historierna kan handla om kontakten med utomjordiska varelser, samhällsproblem i en framtida värld eller äventyr i en alternativ verklighet. Filmer i denna genre är ofta spännande och sfäriska, och de strävar efter att utforska människans plats i universum. Exempel på filmer i denna genre är Star Wars, The Terminator och Blade Runner.

Blade Runner

Blade Runner är en science fiction-film från 1982 som utspelar sig i ett dystopiskt Los Angeles år 2019. Filmen handlar om Rick Deckard, en före detta polis som kallas tillbaka för att spåra och eliminera fyra replikanter, konstgjorda människor som har flytt från en koloni i rymden. Replikanterna är på jakt efter sin skapare, Dr. Tyrell, för att förlänga sin livslängd som är begränsad till fyra år. Deckard möter också Rachael, en replikant som inte vet om sin identitet, och inleder en relation med henne. Filmen utforskar teman som mänsklighet, fri vilja, moral och minnen.

 

Star Wars: Episode V – Rymdimperiet slår tillbaka

Star Wars: Episode V är en science fiction-film från 1980 som utspelar sig i en galax långt, långt borta. Filmen handlar om hur rebellerna kämpar mot det onda imperiet, som leds av den mörke Sith-lorden Darth Vader. Huvudpersonerna är Luke Skywalker, en ung jediriddare som vill lära sig mer om Kraften, prinsessan Leia Organa, en modig ledare för rebellerna, och Han Solo, en smugglare som hjälper dem. I filmen måste de fly från imperiets anfall på deras bas på planeten Hoth, söka hjälp från Lando Calrissian på Cloud City, och konfrontera Darth Vader i ett dramatiskt ljussabelduell.

 

The Terminator

Filmen The Terminator handlar om en cyborg från framtiden som skickas tillbaka i tiden för att döda Sarah Connor, en kvinna vars son ska bli ledare för motståndsrörelsen mot maskinerna. En annan man, Kyle Reese, skickas också tillbaka i tiden för att skydda Sarah från cyborgen. Filmen är en spännande och actionfylld science fiction-thriller som utforskar teman som fri vilja, öde och mänsklighet.

 

Star Wars: Episode VI – Jedins återkomst

Star Wars: Episode VI är den sista filmen i den ursprungliga trilogin. Filmen handlar om hur rebellerna försöker förstöra det andra Dödsstjärnan, som kejsaren Palpatine har byggt för att krossa motståndet. Luke Skywalker konfronterar sin far, Darth Vader, som är Palpatines lärling, och försöker övertyga honom att återvända till ljussidan. Han lyckas till slut, men inte innan han måste strida mot Palpatine själv. Filmen slutar med att rebellerna segrar, Dödsstjärnan sprängs och Vader offrar sitt liv för att rädda sin son.

 

The Running Man

 

Filmen The Running Man handlar om en framtida dystopi där en brutal tv-show är det enda nöjet för massorna. Huvudpersonen är Ben Richards, en före detta polis som anklagas för ett massmord han inte begick. Han flyr från ett arbetsläger och blir tillfångatagen av tv-producenterna som tvingar honom att delta i showen. Där måste han kämpa för sitt liv mot professionella mördare som kallas stalkers. Filmen är baserad på en roman av Stephen King och är en kritik av mediernas makt och samhällets förfall.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock