Pacman

Pac-Man är ett labyrintspel där spelaren styr titelkaraktären – en gul cirkel med mun – som äter piller och bonussaker, i form av olika slags frukter. Pillren finns utspridda över hela spelplanen och spelnivån är avklarad då alla piller är uppätna. Fyra spökliknande monster följer efter Pac-Man i labyrinten för att försöka äta upp honom. Monstren är alltid i färgerna rött, blått, rosa och orange, och heter Blinky, Inky, Pinky och Clyde.

På spelplanen finns det (generellt, även om detta kan skilja sig mellan olika versioner) också fyra större, pulserande piller. Om Pac-Man äter ett sådant blir monstren mörkblå och man kan äta dem, under begränsad tid. Innan monstren åter blir farliga och börjar jaga Pac-Man, blinkar de några gånger mellan den mörkblå färgen och sin ordinarie färg. Pac-Man är lite snabbare än monstren men den lilla extra farten försvinner när han äter, då är de lika snabba. När monstren blivit uppätna måste de ta sig till sitt bo för att bli normala igen. De utgör ingen fara under vägen från att de blivit uppätna till boet.

Spel på 80-talet - Pacman
Klicka på bilden för att spela Pacman.

Donkey Kong

Spelet går ut på att styra hjälten, snickaren “Jumpman”, (namnet “Mario” fick karaktären först i det andra spelet i serien, Donkey Kong Jr., och senare bytte han även yrke från snickare till rörmokare), upp på en byggnad för att rädda Pauline som har blivit fångad av en apa vid namn Donkey Kong. Spelet har fyra nivåer, 25m, 50m, 75m och 100m som Jumpman måste klättra upp för.

Spelet består i grunden av fyra nivåer. I den första nivån kastar Donkey Kong tunnor mot Mario som han måste hoppa över eller slå sönder med de släggor som finns utefter banan. Den andra nivån har ett antal transportband där det kommer cementbaljor åkandes som det gäller att hoppa över eller slå sönder med släggan. På vägen upp så kan spelaren plocka upp Paulines handväska, hatt och paraply som hon tappat när Donkey Kong släpat henne upp för byggnaden.

Den tredje nivån har ett antal balkar som åker upp och ned för några vajrar som Jumpman måste hoppa mellan. Även här kan spelaren plocka upp Paulines accessoarer efter vägen. Så även på den fjärde nivån som är byggnadens högsta del. Där måste spelaren dra ur de nitar som håller samman byggnaden för att på så sätt slutligen besegra Donkey Kong, som faller ned tillsammans med balkarna när samtliga nitar dragits ur, och Pauline är räddad.

Spelet varvas lite olika beroende på om det är Donkey Kong eller Crazy Kong man spelar. I Crazy Kong varvas det att varje varvning av spelet består av alla fyra nivåer och sedan återkommer de igen med en högre svårighetsgrad. I Donkey Kong är det första varvet bara upp till 50m och består av första och fjärde nivån. Andra varvet är upp till 75m och består av första, tredje och fjärde nivån. Tredje varvet består av alla fyra nivåer i ordning och sedan börjar det om igen med en högre svårighetsgrad och varvas olika med de fyra nivåerna. En regel är att varje varv påbörjas med första nivån och avslutas med den fjärde.

Spel på 80-talet - Donkey Kong
Klicka på bilden för att spela Donkey Kong.

Street fighter 2

I Street Fighter II väljer man en figur och reser med flygplan runt i olika länder över hela Jorden för att slåss. Man kan välja att antingen spela ensam mot datorn i en världsturnering där slutsegraren koras till “the world warrior”, eller mot en kompis.

Street Fighter II tillhör tidernas mest klassiska spel och anses av många vara modern av alla fighting-spel.

Spel på 80-talet - Street fighter 2
Klicka på bilden för att spela Street fighter 2.

Frogger

Spelaren styr en groda som ska ta sig till sitt hem. Grodan måste ta sig över en väg, där spelaren måste undvika att bli överkörd av bilar, och sedan en flod, där spelaren måste gå över stockar som rör sig och undvika hinder.

Spelets namn var från början Highway Crossing Frog, men Sega ändrade det då det inte riktigt stämde med spelets upplägg.

Spel på 80-talet - Frogger
Klicka på bilden för att spela Frogger.

Missile command

Spelet går ut på att ICBMer attackerar sex städer på en skärm, och spelarens uppgift är att skjuta ner dessa genom att styra ett sikte och avfyra antiballistiska missiler mot de inkommande missilerna. Det är dock omöjligt att klara spelet då spelet fortsätter i oändligheten och blir svårare och svårare. Målet är istället att nå en så hög poängsumma som möjligt. Ett krav från upphovsmannen var att det skulle vara omöjligt att någonsin klara sig igenom spelet, utgången är med andra ord given. Paralleller drogs till det på den tiden pågående kalla kriget mellan NATO-medlemsstater och Warszawapaktens medlemsstater. Ett kärnvapenkrig fruktades, och ett sådant ansågs ingen kunna vinna.

Spel på 80-talet - Missile command
Det här spelet går tyvärr inte att spela för tillfället.

Super Mario Bros

Mushroom Kingdom blir en dag invaderat av Koopas, en stam elaka sköldpaddor. Invånarna blir förvandlade till stenblock, tegelstenar och till fält av hästtagel, och Mushroom Kingdom faller i ruiner. Den enda som kan återställa kungadömet är prinsessan Toadstool (senare känd som Peach), dotter till svampfolkets kung, men dessvärre blir hon kidnappad av den store kungen Koopa (senare känd som Bowser). Hjälten Mario får höra om svampfolkets tillstånd och ger sig iväg för att rädda prinsessan Toadstool.

Spel på 80-talet - Super Mario Bros
Klicka på bilden för att spela Super Mario.

Ghost n goblins

Ghosts ‘n Goblins är ett sidoscrollande spel med actionbetoning. Spelet börjar med att spelarens karaktär Arthur och prinsessan vilar i en kyrkogård när hon dramatiskt blir kidnappad av demonen Satan. Spelaren styr riddaren Arthur som måste slåss mot bland annat demoner, monster, spöken och zombier samt skutta över stup för att rädda sin prinsessa. Spelvärlden syns i sidoperspektiv. Eftersom det går att skutta eller klättra upp och ner i nivåerna så har vissa nivåer mer än en väg att ta men oavsett väg så slutar nivåerna alltid vid samma port. Monster besegras med spelarens spjut, svärd, brandfacklor, yxor eller kors (korset är ersatt med en sköld utanför Japan) och det krävs vanligtvis bara en attack men ibland krävs så många som 10. När man besegrar monster så belönas man poäng men även när man plockar på sig diverse mynt, Yashichi-snurror m.m. som finns i niverna, i krukor som monster bär runt på eller dyker upp när man hoppar på särskilda ställen.

När Arthur vidrörs av ett monster eller en av deras attacker så blir han först av med sin rustning och springer runt i sina underkläder och den andra gången så dör han. Att trilla ner i vatten dödar spelaren direkt. Eftersom spelaren möter ett stort, aggressivt motstånd och monster dyker upp på slumpmässiga platser så anses spelet vara mycket utmanande. Spelaren börjar med 3 extraliv och därefter är spelet slut och poängen nollställs men spelaren kan fortfarande starta om från den senaste sparpunkten istället för spelets början. Spelet har även en tidsgräns på cirka 3 minuter per halv nivå.

Arkadversionen av spelet har fyra olika svårighetsgrader där monstren blir allt snabbare och mer aggressiva. Med hjälp av dip-switches går det även att ställa in hur många extraliv spelaren börjar med, vid hur hög poäng nya extraliv tilldelas och hur många mynt som måste sättas in i arkadmaskinen för att få hur många liv, eller alternativet “free play”. Den ursprungliga japanska utgåvan hade även ett odödlighetsläge.

Spel på 80-talet - Ghost n goblins
Det här spelet går tyvärr inte att spela för tillfället.

Xevious

Spelet är ett enkelt vertikalt scrollande shot em’ up där man kontrollerar ett flygplan och skall helt enkelt skjuta på allt som rör sig och bomba mål på marken, förstöra så mycket som möjligt innan man själv blir förstörd.

Spel på 80-talet - Xevious
Det här spelet går tyvärr inte att spela för tillfället.

Duck hunt

Spelet var det första som använde speltillbehöret NES Zapper, en ljuspistol med vilken spelaren sköt på TV-skärmen. Som namnet antyder (“Duck Hunt”, som betyder ankjakt) är det i första hand ankor spelaren skall skjuta. Även lerduveskytte kan utövas.

Spel på 80-talet - Duck hunt
Klicka på bilden för att spela Duck hunt.

Track and field 2

Det olympiska temat fortsätter, med mer realism när man väljer ett land att representera. I tävlingsserien finns 15 sporter, av vilka två finns tillgängliga som bonusomgångar i “Olympic mode”. Som namnet på japanska anger, är spelet baserat på olympiska sommarspelen 1988 i Seoul, Sydkorea, bland annat med introduktionen av taekwondo (koreansk kampsport).

Spel på 80-talet - Track and field
Det här spelet går tyvärr inte att spela för tillfället.
 
 
Källa: Wikipedia