Skip to content

Filmer på 80-talet – Skräckfilm

Filmer på 80-talet

Fakta:

Skräck är en filmgenre som syftar till att skapa rädsla och obehag hos tittarna. Det innehåller ofta blodiga scener, våldsamma händelser och skrämmande varelser som zombies, vampyrer eller monster. Filmer i denna genre brukar ha en mörk och spännande ton, och de strävar efter att skrämma och chockera publiken. Exempel på filmer i denna genre är Hellraiser, Terror på Elm Street och Fredagen den 13:e.

Children of the Corn

 

Filmen Children of the Corn handlar om ett par som hamnar i en isolerad stad i Nebraska, där alla vuxna har dödats av en religiös sekt av barn som dyrkar en ond gud som bor i majsfälten. Paret försöker fly från barnen, men upptäcker att de är en del av en profetia som ska offras till majsguden. Filmen är baserad på en novell av Stephen King och är en skräckklassiker från 1980-talet.

 

Hellraiser

 

Hellraiser är en skräckfilm från 1987 som handlar om en man som öppnar en mystisk pusselask och släpper lös demoniska varelser kallade cenobiter. Cenobiterna torterar honom i en annan dimension, men han lyckas fly tillbaka till jorden genom att stjäla blod och hud från andra människor. Hans före detta älskarinna hjälper honom att locka offer till hans gömställe, men hans fru och styvson upptäcker hans hemlighet och försöker stoppa honom. Filmen är baserad på en novell av Clive Barker och har blivit en kultklassiker inom skräckgenren.

 

The Thing

 

Filmen The Thing handlar om en grupp forskare som befinner sig på en isolerad forskningsstation i Antarktis. De upptäcker ett främmande livsform som kan anta formen av vilken organism som helst. Snart börjar de misstro varandra och kämpa för att överleva mot den skräckinjagande varelsen.

 

Terror på Elm Street

 

Terror på Elm Street är en amerikansk skräckfilm från 1984. Filmen handlar om en grupp tonåringar som blir jagade i sina drömmar av en mördare med en knivhandske, som kallas Freddy Krueger. Om de dör i drömmen, dör de också i verkligheten. Filmen är en blandning av psykologisk och övernaturlig skräck, och har blivit en kultklassiker inom genren.

 

Poltergeist

 

Poltergeist är en amerikansk skräckfilm från 1982 som handlar om en familj som blir terroriserad av övernaturliga krafter i sitt hem. Filmen börjar med att familjens yngsta dotter, Carol Anne, börjar kommunicera med ett mystiskt ljus i TV:n. Snart börjar märkliga fenomen inträffa i huset, som att möbler flyttar sig av sig själva och leksaker får liv. Familjen inser att de är utsatta för en poltergeist, en ondskefull ande som vill ta Carol Anne till en annan dimension. Med hjälp av ett team av paranormala experter försöker de rädda sin dotter och driva bort anden innan det är för sent.

 

Fredagen den 13:e

 

Fredagen den 13:e är en amerikansk skräckfilm från 1980 som handlar om en grupp ungdomar som åker till en stängd sommarläger för att förbereda det för öppnandet. De blir dock en efter en mördade av en okänd gärningsman som har ett förflutet kopplat till lägret. Filmen är känd för att ha introducerat karaktären Jason Voorhees, som senare blev en av de mest ikoniska skräckfilmsfigurerna.

 

The Evil Dead

 

The Evil Dead är en amerikansk skräckfilm från 1981 som handlar om fem vänner som åker till en stuga i skogen för att ha semester. Där hittar de ett bandspelare och en bok som innehåller forntida besvärjelser. När de spelar upp bandet väcker de onda andar som börjar besätta dem en efter en. De måste kämpa för att överleva natten och stoppa de onda krafterna.

 

Den onda dockan

 

Den onda dockan är en skräckfilm från 1988 som handlar om en seriemördare som överför sin själ till en docka för att undkomma polisen. Dockan, som heter Chucky, hamnar hos en sexårig pojke och hans mamma. Chucky försöker sedan använda pojkens kropp för att återfå sin mänskliga form, samtidigt som han dödar alla som står i hans väg.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare hittad!

Vi har upptäckt att du använder ett annonsblockeringsprogram vilket hindrar sidan från att laddas helt.

Sidan finansieras med hjälp av annonser.

Var snäll och vitlista 80-talet.se eller inaktivera annonsblockeringsprogrammet. Denna sida drivs helt ideellt och är beroende av inkomster från annonser för att kunna leva kvar.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock