Fakta:

Skräck är en filmgenre som syftar till att skapa rädsla och obehag hos tittarna. Det innehåller ofta blodiga scener, våldsamma händelser och skrämmande varelser som zombies, vampyrer eller monster. Filmer i denna genre brukar ha en mörk och spännande ton, och de strävar efter att skrämma och chockera publiken. Exempel på filmer i denna genre är Hellraiser, Terror på Elm Street och Fredagen den 13:e.

Children of the Corn

Children of the Corn

Barnen tar över styret en dag i en liten stad i USA och de dödar alla som är över 19 år. Ett ungt par kommer på genomresa tre år senare och de hittar en mördad pojke. Kvinnan fångas emellertid av barnen för att offras till Gud på majsfältet.

Hellraiser

Hellraiser

Filmen börjar med att Frank Cotton köper en pusselkub i ett oidentifierat muslimskt land som han sedan ses öppna med förödande konsekvenser. Krokar från ingenstans skjuts in i hans hud och sedan ses en mystisk gestalt med spikar insatta över hela huvudet (senare döpt till Pinhead) peta bland Franks sönderslitna kropp. I nästa scen anländer Franks bror Larry och hans fru Julia till ett stort övergivet hus som tillhörde de båda brödernas framlidna mor. Det två har planerat att röja ut och flytta in dit. Paret hittar spår efter Frank som bott i huset, men de blodiga resterna efter hans kropp har försvunnit spårlöst från husets vind så de tror att han är någon annanstans. Bland Franks tillhörigheter hittar Julia ett foto av sig själv tillsammans med Frank och det avslöjas att hon och Frank tidigare hade haft en het kärleksaffär tillsammans. I samband med inflyttningen några dagar senare introduceras Larrys dotter Kirsty och vi får reda på att Julia är hennes styvmor. Julia som inte drar jämnt med Kirsty och som har problem med sin relation till Larry, drar sig tillbaka till vinden och minns tillbaka till affären med Frank. Samtidigt skadar sig Larry (som har fobi för blod) på en spik och letar blödande reda på Julia för att hon hjälpa honom till sjukhus. Blodet som han spiller på vinden sugs upp av ett hjärta under golvbrädorna (det enda som finns kvar av Frank) och under kvällen återuppstår han delvis. Frank saknar stora delar av sin muskulatur och hud och när Julia återigen ger sig in på vinden efter att ha hört ett mystiskt ljud därifrån upptäcker hon den groteske Frank som säger att han behöver mer blod för att bli normal igen. Han lovar att de då kan bli tillsammans igen, men att de måste fly då han jagas av “cenobiterna” som var hans plågoandar efter att han öppnat kuben (som han trodde skulle leda till en ny värld av njutning). Julia går med på detta och förför en rad män som hon tar med till huset och slår ihjäl med en hammare så att Frank kan absorbera deras blod. Till slut är Frank återställd så när som på sin hud, men samtidigt anländer Kirsty som upptäcker honom och lyckas fly undan med kuben.

Kirsty springer iväg från huset, men kollapsar av utmattning. Hon vaknar upp på sjukhus och säger sig lida av minnesförlust. Doktorn säger att hon höll hårt i kuben när hon blev upptäckt och lämnar den hos henne för att friska upp hennes minne. Kirsty börjar sedan (ensam) undersöka kuben och lyckas öppna den. Detta leder till att cenobiterna ledda av “Pinhead” dyker upp och informerar henne om att hon kallat på dem för att de skall ta henne med sig till sin egen dimension där hon kommer att torteras och att ingen undkommer dem. I ett försök att rädda sig själv berättar Kirsty att Frank undkommit och cenobiterna går då med på att följa med henne och infånga honom igen. Frank har dock under tiden slagit ihjäl Larry och tagit hans hud som sin egen. Så när Kirsty dyker upp säger han bara att han är Larry och att han upptäckt och dödat Frank, men när han råkar avslöja sig flyr Kirsty undan (efter att Frank dödat Julia och absorberat hennes blod). Cenobiterna fångar in Frank och han slits i småbitar av krokar framför ögonen på Kirsty. Efter det börjar cenobiterna jaga efter Kirsty, men hon lyckas stänga kuben och därmed skicka tillbaka cenobiterna till deras egen värld en efter en. Filmen slutar med att Kirsty lägger kuben i en eld i hopp om att förstöra den. En uteliggare går dock obekymrat fram till elden, plockar upp kuben, förvandlas till en bevingad demon och flyger iväg med den. I filmens sista scen är kuben återigen till salu från samma ägare som sålde den i början.

The Thing

The Thing

En grupp amerikanska forskare i Antarktis undersöker förödelsen efter att den norska bas som de var grannar med blivit förstörd och de till synes galna norrmännen tagit sitt eget liv. De finner en övergiven slädhund och tar hand om den. Det visar sig snart att de norska forskarna blivit attackerade av en “Sak”, en varelse som likt ett virus tar över allt den kommer i kontakt med och förvandlar det till del av sig självt. “Saken” kan även kopiera röster, minnen och utseende.

En klaustrofobisk och paranoid mardröm börjar då ingen av forskarna kan lita på varandra och ingen vet vem eller vilka “Saken” tagit över. Dessutom måste de hindra att “Saken” lämnar polarstationen då den troligen kommer att ta över allt liv på planeten.

Terror på Elm Street

Terror på Elm Street

Nancy lider av en fruktansvärd mardröm om en man i smutsig röd-grön-randig tröja, sliten hatt, sönderbränt ansikte och rakknivar på fingrarna som vill mörda henne. Märkligt nog upptäcker hennes nära vänner att de har drömt om exakt samma man, barnamördaren Freddy Krueger. En efter en dödas Nancys vänner på märkliga sätt och hon börjar ana att om hon dödas av mannen i drömmen dör hon på riktigt.

Freddy var en seriemördare som förde bort och dödade många barn i en liten amerikansk förort, Springwood. Han greps av polisen, men frisläpptes på grund av en miss i formaliteterna runt rättegången. Föräldrarna och andra i grannskapet på Elm Street letade då rätt på honom och utkrävde sin hämnd genom att bränna honom levande i pannrummet dit han brukade föra barnen. Freddy Krueger blev en ökänd figur, en legend som det gick berättelser om i grannskapet.

Nancy kämpar för att hålla sig vaken så länge hon kan, men hon vet att hon inte kan vara utan sömn hur länge som helst. Polisen är oförstående och de närastående ser på Nancy som att hon börjar bli galen och föräldrarna döljer och förnekar hemligheten bakom mannen i drömmen. Nancy bestämmer sig för att själv få tag på den riktige mördaren.

Poltergeist

Poltergeist

Familjen Freeling är en vanlig amerikansk familj, med den skillnaden att de bor i ett hemsökt hus. Till en början märker familjen endast att saker, till exempel stolar, förflyttar sig, men det blir snabbt värre. De oinbjudna gästerna visar ett speciellt intresse för Carol Anne, familjens yngsta dotter.

När Carol Anne vaknar mitt i natten står TV:n på och blinkar. Hon går fram till den och då kommer en hand av dimma ut genom den och flyger in i väggen så hela rummet skakar. Nästa natt så ligger barnen och lyssnar på åskan. Plötsligt sträcker sig trädet utanför fönstret in och tar tag i Robbie, sonen i familjen. Familjen springer ut och hinner rädda honom i sista sekunden innan han blir uppslukad av trädet. Medan de räddar honom sitter Carol Anne kvar inne i rummet, och garderoben öppnar sig och börjar suga i sig allt – även Carol Anne. Carol Anne försvinner in i garderoben och är därmed borta. Senare hör Robbie och Diane (mamman) hennes röst från TV:n.

Fredagen den 13:e

Fredagen den 13:e

I originalfilmen Fredagen den 13:e (1980) så mördar Mrs. Voorhees ett gäng ungdomar som planerar att återöppna sommarlägret Camp Crystal Lake. Hon är fast besluten att se till så att lägret inte öppnas igen, efter att hennes son Jason drunknade i sjön, eftersom de två lägerledarna som skulle hålla koll på honom istället hade sex med varandra. Den sista lägerledaren, Alice (Adrienne King) lyckas dock till slut få tag på en machete och hugga huvudet av Mrs. Voorhees. I Fredagen den 13:e del 2 (1981), visar det sig att Jason lever och är fullvuxen. Efter att han dödat lägerledaren som halshögg hans mamma, återvänder han till Camp Crystal Lake för att vakta det mot alla inkräktare. Fem år senare anländer en ny grupp tonåringar till Camp Crystal Lake för att öppna ett nytt läger, men de blir alla mördade av Jason. Ginny Field (Amy Steel), den sista lägerledaren som Jason försöker döda, hittar en stuga i skogen som innehåller helgedom runt Mrs. Voorhees avhuggna huvud. Ginny slår tillbaka och hugger Jason i axeln med en machete. Jason blir liggandes medan Ginny blir ivägkörd av en ambulans. Under Fredagen den 13:e del 3 lyckas Jason ta bort macheten från sin axel och hittar en familjgård, ägd av Chris Higgins (Dana Kimmell). Chris återvänder till stället med några vänner och Jason dödar alla som går in i ladan som han gömmer sig i. Jason tar en hockeymask från ett offer för att dölja sitt ansikte och går ut för att döda de resterande i gruppen. Chris tror sig döda Jason, efter att hon huggit en yxa i hans huvud, men kvällens händelser har gjort henne sinnessjuk.

Fredagen den 13:e del 4 (1984) fortsätter direkt där del 3 slutar. En till synes död Jason hittas av polisen och tas till ett lokalt bårhus. Efter att han levererats så vaknar Jason upp och dödar rättsläkaren och sjuksköterskan innan han beger sig mot Crystal Lake. En grupp vänner hyr ett hus i Crystal Lake och faller offer för Jasons framfart. Efter att han dödat tonåringarna, letar han rätt på grannarna, Trish och Tommy Jarvis (Corey Feldman). Medan Jason är distraherad av Trish, attackerar Tommy och lyckas döda Jason. I Fredagen den 13:e del 5 – En ny början (1985) får vi följa Tommy Jarvis (John Shepherd), som blivit inlagd på ett mentalsjukhus efter händelserna i del 4. Han har växt upp i skräck för att Jason ska återvända. Roy Burns (Dick Wieand) använder sig av Jasons persona för att bli en copycat-mördare vid rehabiliteringshuset som Tommy flyttats till. Tommy, övervakaren Pam (Melanie Kinnaman) och en liten pojke vid namn Reggie (Shavar Ross) lyckas besegra Roy. De får senare reda på att Roy hade en son på institutet som mördades av en annan patient, vilket ledde Roy till att ta Jasons skepnad och mörda alla på institutionen. Fredagen den 13:e del 6 – Jason lever börjar med att Tommy (Thom Mathews) besöker Jasons grav efter att ha blivit släppt från ett annat mentalsjukhus. Tommy råkar av misstag återuppliva Jason via en bit av kyrkogårdens staket, som leder ström ner i kroppen. Jason beger sig direkt tillbaka till Crystal Lake och dödar de som jobbar på det nya sommarlägret. Tommy lyckas till slut kedja fast Jason i en sten som han kastar i vattnet. Han lämnar sedan Jason för att dö.

Fredagen den 13:e del 7 (1988) tar vid en obestämd tid efter Jason Lever. Jason återuppstår igen, denna gång av den telekinetiska Tina Sherperd (Lar Park Lincoln), som försöker återuppliva sin pappa som drunknade i sjön när Tina var ett barn. Jason börjar ännu en gång döda de som ockuperat Crystal Lake och efter ett möte med Tina blir han tillbakadragen ner till botten av sjön. Jason återuppstår ännu en gång i Fredagen den 13:e del 8 – Jason intar Manhattan (1989) av en elkabel under vattnet. Han följer en grupp studenter på väg till Manhattan, där han massakerar skeppets besättning och majoriteten av studenterna. När de är framme vid Manhattan jagar Jason de två överlevarna, Rennie (Jensen Daggett) och Sean (Scott Reeves) in i kloakerna. Till slut blir Jason bortspolad av giftigt avfall.

The Evil Dead

The Evil Dead

Filmen handlar om fem ungdomar som hyr en gammal stuga i skogen. Kort efter sin ankomst råkar de komma över en bok, Naturon Demonto (i uppföljarna har boken namnet Necronomicon Ex Mortis), och en bandinspelning av en professor som läser ur boken. När de spelar upp bandet väcks demoner i skogen till liv och ungdomarna dödas en efter en, för att sedan själva förvandlas till zombier.

Den onda dockan

Den onda dockan

En seriemördare vid namn Charles Lee Ray, som blir dödligt sårad i en eldstrid med polisen, använder en voodoo-trollformel för att överföra sin själ till en docka i den leksaksaffär som han försökt gömma sig i. En gosse vid namn Andy Barclay får dockan, en så kallad “Good Guy”-docka som heter “Chucky” (namnet är ett smeknamn på Charles Lee Ray) i present. Seriemördaren vill inte stanna kvar i dockans kropp, vilket innebär att han blir tvungen att överföra sin själ till den första människa han avslöjar sin egentliga identitet för, vilket blir Andy. Andy har börjat prata med sin docka som om den var levande. Hans mamma är orolig för honom och säger att dockan inte är riktig. Mamman börjar bli lite paranoid och har börjat se hans saker förflytta sig.

En kväll när mammans vän ska sitta barnvakt så faller hon ut ur ett fönster. Andy får skulden men skyller på “Chucky”. Polisen grubblar på huruvida Andy är skyldig eller ifall barnvakten faktiskt bara var lite full. En dag när Andy var i skolan så var “Chucky” ute på egna “äventyr”. “Chucky” letar upp sin gamla voodoolärare som har lärt honom den svarta konsten. Efter att ha fått reda på att den första han avslöjade sitt namn till är den enda han kan byta kropp med, men det finns en nackdel. Han måste göra det innan han förkroppsligas till människa i dockan. (Alltså att hans vitala organ skapas inuti dockan som blir bara ett skal för hans yttre.)

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se