Fakta:

Romantik är en filmgenre som fokuserar på kärleksrelationer och kärlekshistorier. Den innehåller vanligtvis en kärleksintrig och en uppbyggnad av en kärleksrelation mellan två huvudpersoner. Filmer i denna genre brukar vara rörliga och emotionella, med en stark känslomässig koppling till publiken. Exempel på filmer i denna genre är Den blå lagunen, Dirty dancing och En officer och gentleman.

Dirty Dancing

Dirty Dancing

Året är 1963. Den 17-åriga flickan Frances ”Baby” Houseman följer med föräldrarna till ett pensionat i Catskillbergen i New York. Hon bråkar med sin syster och tycker många av de gamla människorna där är tråkiga och fantasilösa. En magisk kväll hör Baby ljuvlig musik från ett dansställe. Hon besöker det och upptäcker att alla sysslar med sexiga och heta danser till heta rytmer. Hon bär en vattenmelon. Där träffar hon den betydligt äldre dansaren och gentlemannen Johnny Castle. I början vill inte Johnny att Baby ska tillbringa sin tid där. Hon är för ung, och Johnny riskerar att få skäll och bli utsparkad från dansen om han blir ertappad med henne. Efter ett tag lättar han dock och hjärtat visar sig. Han och Baby blir ett danspar som håller en framgångsrik dansföreställning. Babys föräldrar är mycket strikta och förbjuder dem att träffas. De veknar dock då de sett paret uppträda på pensionatets säsongsavslutningsfest.

Top Gun

Top Gun

Kapten Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) är stridspilot i USA:s flotta ombord på hangarfartyget USS Enterprise och har som mål i livet är .att bli den bästa piloten i världen. Han och hans navigatör löjtnant Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards) skickas till flygskolan TOP GUN som sägs utbilda de bästa piloterna i världen. När han träffar sin stora kärlek, Charlotte “Charlie” Blackwood (Kelly McGillis) som visar sig vara civilanställd instruktör, måste han välja. Kärleken eller sitt livs drömchans?

Den blå lagunen

Den blå lagunen

Kusinerna Emmeline och Richard är på en båt på Stilla havet med Richards pappa när brand utbryter ombord och de måste överge skeppet. Richard och Emmeline hamnar i en livbåt med en full skeppskock, Paddy, och så småningom driver båten i land på en tropisk ö. På ön kan de överleva men när Paddy så småningom dör lämnas de två barnen ensamma. Åren går och de två kusinerna växer upp.

En officer och gentleman

En officer och en gentleman

Ensamvargen Zack Mayo börjar på en kadettskola för att bli pilot i den amerikanska flottan, och under tretton kvalfyllda veckor lär han sig hur viktigt det är med disciplin, kärlek och vänskap. Trots tuffe sergeant Emil Foleys varningar till den unge officeren om de lokala flickorna som skulle göra vad som helst för att fånga en pilot, faller Zack ändå för en av dem.

Cocktail

Cocktail

Brian Flanagan (Tom Cruise) åker till New York för att bli börsmäklare. Det är svårare än han från början trodde och han börjar arbeta i en bar för att förtjäna sitt uppehälle. När man arbetar i bar händer dock mycket och han träffar där Jordan (Elisabeth Shue).

 

Källor: Wikipedia, discshop.se, filmtipset.se