Efterrätter och desserter som var populära på åttiotalet.

Banana split

1 portion

Ingredienser:

1 banan
3 glasskulor
3 msk vispgrädde
1 msk chokladsås
1 msk strössel
2 st wafers

Instruktioner:

Vispa grädden.
Skala och klyv bananen på längden, lägg i avlångt serveringsfat.
Lägg glasskulorna mellan bananhalvorna.
Klicka på grädden, ringla chokladsåsen över och strö på strösslet.
Lägg wafersarna vid kanten eller i glassen. Servera omgående.

Marängsviss

4 portioner

Ingredienser:

2 dl vispgrädde
100 g maränger
1/2 l vaniljglass
2 bananer
5 jordgubbar

Chokladsås:

1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vatten

Instruktioner:

Vispa ihop socker, kakao och vatten i en kastrull. Koka ihop ett par minuter. Låt svalna.
Vispa grädden. Varva maräng, glass i bitar och skivade bananer i en skål eller på ett stort fat.
Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på delade jordgubbar och ringla över chokladsås. Servera direkt.

Päronhalvor med “After eight”

Ingredienser:

Konserverade päronhalvor
After Eight

Instruktioner:

Lägg päronen i en smord ugnssäker form. Lägg över After Eight-bitarna och grädda i ugnen tills chokladen har smält.
Desserten skall vara kall när den serveras. Servera med grädde.

Chokladpudding

Ingredienser:

6 dl mjölk
5 msk maizena
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 msk fruktsocker

Tillbehör:

Vispad grädde

Instruktioner:

Vispa samman mjölk, maizenamjöl, fruktsocker och kakao i en tjockbottnad kastrull, sjud under omrörning i 2-3 min.
Ta kastrullen från plattan, smaksätt med vaniljsocker. Häll upp i vattensköljda glas eller en portionsform, ställ kallt för att stelna. Servera med grädde.