Efterrätter och desserter som var populära på åttiotalet.
Banana split
1 portion
Ingredienser:
1 banan
3 glasskulor
3 msk vispgrädde
1 msk chokladsås
1 msk strössel
2 st wafers
Instruktioner:
Vispa grädden.
Skala och klyv bananen på längden, lägg i avlångt serveringsfat.
Lägg glasskulorna mellan bananhalvorna.
Klicka på grädden, ringla chokladsåsen över och strö på strösslet.
Lägg wafersarna vid kanten eller i glassen. Servera omgående.
Marängsviss
4 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
100 g maränger
1/2 l vaniljglass
2 bananer
5 jordgubbar
Chokladsås:
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vatten
Instruktioner:
Vispa ihop socker, kakao och vatten i en kastrull. Koka ihop ett par minuter. Låt svalna.
Vispa grädden. Varva maräng, glass i bitar och skivade bananer i en skål eller på ett stort fat.
Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på delade jordgubbar och ringla över chokladsås. Servera direkt.
Päronhalvor med ”After eight”
Ingredienser:
Konserverade päronhalvor
After Eight
Instruktioner:
Lägg päronen i en smord ugnssäker form. Lägg över After Eight-bitarna och grädda i ugnen tills chokladen har smält.
Desserten skall vara kall när den serveras. Servera med grädde.
Chokladpudding
Ingredienser:
6 dl mjölk
5 msk maizena
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 msk fruktsocker
Tillbehör:
Vispad grädde
Instruktioner:
Vispa samman mjölk, maizenamjöl, fruktsocker och kakao i en tjockbottnad kastrull, sjud under omrörning i 2-3 min.
Ta kastrullen från plattan, smaksätt med vaniljsocker. Häll upp i vattensköljda glas eller en portionsform, ställ kallt för att stelna. Servera med grädde.