Hur såg hemmet ut på 80-talet?

Inredningen på åttiotalet bestod av väggar tapetserade med strukturtapeter, vävtapeter och randiga tapeter och någonstans hade man en spegelvägg. På väggarna hängde tavlor med gråtande barn och exotiska solnedgångar med ramar av guld. Även stora solfjädrar med asiatiska motiv.

Strukturtapet med tavla av gråtande barn.

Strukturtapet 80-tal

I många hem fanns det ett valv (eller portal som en del sa) istället för dörr mellan rummen.

På golvet hade man en heltäckningsmatta i åtminstone ett av rummen.

Vardagsrummet

I vardagsrummet stod bokhyllan som bestod av en massa prylar som porslinsfigurer och porslinshänder, fotografier och böcker (bl.a. Nationalencyklopedin). En pösig hörnsoffa av skinn, skinnimitation eller plysch. Ett alternativ kunde annars vara soffan Klippan som man kunde köpa på IKEA och som faktiskt finns att köpa fortfarande.  Ett glasbord med ben av stålrör. På glasbordet i de flesta hem stod ett askfat, vare sig man rökte eller inte så hade man minst ett, man kunde ju få besök av en rökare. Och ja, vi snackar inomhus. Glasbordet stod på en lurvig herdematta. I hörnet en golvlampa i krom eller guldfärg med flera armar som spretade över skinnsoffan.

Vid fönstren hängde puffgardiner och gardiner med volanger. På fönsterbrädan stod yuccapalmer och bonsaiträd. På golvet stod en stor yuccapalm, Benjaminfikus eller en bananplanta som man hade sått från en fröpåse som man hade skickat efter från något postorderföretag. Bredvid växterna stod stora porslinsdjur i form av tigrar, leoparder och pantrar.

Rottingmöbler var också populärt. I taket hängde en kristallkrona eller en takfläkt med lampor. Eller så hade man en plafond i väckad plast.

En stereobänk med en halvmeter höga högtalare. Ju högre Watt på högtalarna, desto coolare var man. Naturligtvis med dubbelkassett så att man kunde kopiera kassetter.

På TV-bänken stod tjock-TV:n ovanför VHS-bandspelaren och Nintendo 8 bitars.

Framför TV:n hade man ett par saccosäckar.

Sovrummet

I sovrummet hade man så klart en vattensäng med klockradio inbyggd i sänggaveln och utsmyckad med gulddetaljer och speglar. Om man inte hade en inbyggd klockradio i sängen så stod den på nattduksbordet.

I sovrummet stod också ett solarium. Oftast halvkropps men ibland helkropps.

Hallen

Telefoner ibland i form av bananer, pussmunnar och hamburgare eller så hade man en diavox. Telefonen hade sladd så ville man kunna förflytta sig mellan rummen medan man pratade i telefon fick man använda en sladdförlängare. Telefonsvararen stod bredvid telefonen.

Köket

Microvågsugnen var inte bara till för att värma maten, man tillagade också mat i den. Att kunna göra egen läsk i Sodastreamen var en magisk upplevelse. Man bakade också sitt eget bröd i bakmaskinen som introducerades i Sverige i slutet av 80-talet. I glassmaskinen gjorde man sin egen glass med smaker som bara fantasin satt gränser för. Man hade så klart en fonduegryta där man bl. a. kunde smälta ost eller choklad. Wokpannan var också ett populärt kökstillbehör på 80-talet.

Vid matbordet hade man stolar med flätade sitsar och ben av stålrör.