Kommer du ihåg Eddie the Eagle? Den brittiska skidhopparen som blev världskänd under de olympiska vinterspelen 1988 i Calgary, Kanada. Eddie, som inte hade någon tidigare erfarenhet av skidåkning, representerade Storbritannien i skidhoppningstävlingen och slutade sist i både 70m- och 90m-hoppningen. Trots att han inte hade någon framgång gjorde Eddies beslutsamhet och optimistiska personlighet honom till en favorit bland fansen.

Barndom och karriär

Eddie växte upp i Cheltenham i England och har alltid varit passionerad av sport. Som barn deltog han i olika sporter, bland annat fotboll och friidrott, men hans kärlek till skidåkning kom senare. Efter att ha sett de olympiska vinterspelen 1984 på tv bestämde sig Eddie för att börja åka skidor och började träna i Lake Placid, New York. Eddie var inte den mest begåvade skidåkaren, men han var fast besluten att förbättra sig.

Vägen till OS

Eddies resa till OS var inte lätt. Han stod inför många utmaningar, bland annat brist på finansiering och stöd från British Olympic Association. Trots hindren fortsatte Eddie att träna och förbättra sina skidkunskaper. Hans beslutsamhet och uthållighet betalade sig när han blev den första brittiska skidhopparen att tävla i OS på 60 år. År 1987 kvalificerade han sig till världsmästerskapen i Oberstdorf i Tyskland, men hans prestationer var en besvikelse.

De olympiska vinterspelen 1988

Eddie fick beskedet om att han var kvalificerad för spelen medan han arbetade som gipsare. Han bodde tillfälligt på ett finskt mentalsjukhus till följd av brist på pengar för att kunna ha ett annat boende.

Eddie slutade på sista plats i både 70- och 90-metershoppen men blev en sensation över en natt tack vare sin optimistiska personlighet och målmedvetenhet.

Livet efter OS

Efter OS fortsatte Eddie att tävla i skidhoppning men stötte på fler hinder, bland annat skador och brist på finansiering. Han blev senare kommentator och motiverande talare och delade med sig av sin historia om beslutsamhet och att aldrig ge upp sina drömmar.

1991 spelade han in en singel på finska med titeln “Mun nimeni on Eetu” (“Mitt namn är Eetu”) på B-sidan med “Eddien Siivellä” (“På Eddies vinge”), även om han inte talar finska. Edwards lärde sig texten fonetiskt och låten nådde plats nummer 2 på den finska topplistan.

Samma år genomförde han ett hopp över 10 bilar i en skidhoppningsbacke byggt av byggnadsställning för att samla in pengar till barn i nöd.

2016 släpptes en biografisk film om Eddies liv, “Eddie the Eagle“, med Taron Egerton i huvudrollen som Eddie och Hugh Jackman som hans tränare. Filmen var en kritikersuccé och en kommersiell framgång och lyfte Eddies livshistoria till en ny generation av fans.

Han har medverkat i många TV-program som både deltagare och kommentator.

Eddies filosofi

Eddies filosofi är att aldrig ge upp sina drömmar och att alltid tro på sig själv, även när andra inte gör det. Hans historia visar att med hårt arbete, beslutsamhet och en positiv inställning är allt möjligt.

Eddie “The Eagle” Edwards är en riktig brittisk idrottslegend som genom sin otroliga historia fortsätter att inspirera och fängsla publiken än i dag.