1980-talet, en tid med stort hår, vågade färger och ännu mer vågade modeval. Från axelvaddar till neonleggings – 80-talets modetrender var verkligen unika. Det var en tid av överdrifter och experimenterande, och ingenstans var det tydligare än i modevärlden. Så sätt på dig benvärmarna och ta fram din Walkman för vi ska göra en resa genom 80-talets modetrender.

Kostymen

80-talets modetrender - Kostymen

Vi börjar med en av decenniets mest ikoniska stilar: kostymen. Detta var en tid då företagen var stora och framgångsrika, och inget sa “jag är framgångsrik” lika mycket som en kostym med så breda axlar att man kunde ta upp två platser på tunnelbanan. Kvinnor i arbetslivet nöjde sig inte längre med att bära gråa och tråkiga kostymer. De ville visa att de menade allvar, och vad vore bättre än att göra det med en färgglad kostym och matchande höga klackar? Men männen tog stilen till en helt ny nivå med sina djärva kritstreckade kostymer och hängslen. Om du inte såg ut som en medlem av maffian gjorde du fel.

Byxorna

80-talets modetrender - Byxorna

Självklart var inte kostymen den enda trenden som definierade 80-talets mode. Det fanns också ballongbyxor, även kallade MC Hammer-byxor, som var säckiga byxor av glänsande, lättviktigt tyg som svällde ut som, ja, en ballong. De var populära bland breakdancers och alla som ville se ut som om de ständigt blåstes av en lätt bris. Och så fanns ju spandexbyxorna, den ultimata symbolen för 80-talet. Dessa tajta underverk kunde få vem som helst att se ut som om de var redo att när som helst börja dansa. De var så tajta att om man inte var försiktig kunde man skära av cirkulationen och till slut se ut som en mänsklig korv. Man skulle åtminstone vara en modern korv!

Jeansen

80-talets modetrender - Jeansen

Och så var det de acid wash-jeans. Det var jeans som hade behandlats med syra för att ge dem en strimmig, urtvättad look. De kombinerades ofta med en jeansjacka för att ge ett verkligt dubbeldenim-extravaganza. Om du ville se ut som om du just hade klivit ut ur en musikvideo med ett 80-talshårdrockband var acid wash-jeans rätt sätt att göra det.

Benvärmarna

80-talets modetrender - Benvärmarna

Sen fanns det benvärmare, som man bar över benen för att hålla dem varma när man tränade. Men på 80-talet måste allting förstås drivas till det yttersta, så benvärmare blev ett modebesked i sig själva. Du behövde inte gå på danslektion för att ha dem på dig utan kunde ha dem på dig i köpcentret, i skolan, på jobbet…var som helst egentligen.

Svettbandet

80-talets modetrender - Svettbandet

På tal om motion får vi inte glömma det allestädes närvarande svettbandet. Dessa bars på pannan för att hålla svetten borta från ögonen när man tränade, men de blev också en modeaccessoar. Ibland kombinerades de även med solglasögon för att ge en riktigt cool look.

Frisyrerna

80-talets modetrender - Frisyrerna

Naturligtvis skulle ingen diskussion om 80-talets mode vara komplett utan att nämna håret. Ju större, desto bättre, var decenniets mantra. Både män och kvinnor tuperade sina lockar till gravitationsbrytande former, ofta med hjälp av en generös mängd hårspray. Och låt oss inte glömma hockeyfrillan, frisyren som var seriös framtill och party baktill. Om du ville visa världen att du var både seriös och rolig, så var hockeyfrillan det bästa sättet att göra det.

Accessoarerna

80-talets modetrender - Accessoarerna

80-talet var en tid då accessoarer betydde mycket. Vem kan glömma plastörhängena som såg ut att höra hemma på en clown? Eller solglasögonen som var så stora att de täckte halva ansiktet? För att inte prata om bandanan som bars runt halsen, huvudet eller till och med knöts vid midjan. Hårsnoddarna var 80-talets ultimata hårtillbehör, och det fanns i alla tänkbara färger och mönster. Om du ville visa världen att du var en rolig, sorglös själ var allt du behövde göra att sätta håret i en hög hästsvans och säkra det med en hårsnodd. Det var som en signal till alla runt omkring dig: “Jag kanske bär en kostym, men innerst inne är jag ett vilt barn som bara vill dansa till Cyndi Lauper.” Det var som om folk plötsligt hade upptäckt glädjen med accessoarer och bestämt sig för att gå all out.

Magväskan

80-talets modetrender - Magväskan

Men vi får inte glömma bort den mest 80-talistiska accessoaren av alla: magväskan, eller förresten det kanske vi ska göra? Denna modeaccessoar var perfekt för att förvara din Walkman, dina armringar och ditt läppglans på ett och samma ställe samtidigt som du hade händerna fria för att göra… vad det nu var du gjorde. Det var den ultimata accessoaren för den som var på språng, oavsett om du reste, uträttade ärenden eller bara försökte se ut som om du visste vad du gjorde.

Skorna

80-talets modetrender - Skorna

Och så var det skorna. På 80-talet var skor inte bara något man bar för att skydda fötterna, utan de var ett statement. Det var de höga sneakersen som ofta bars med utstående plös (varför inte?). Det fanns reebok-pumps, som var sneakers som man kunde blåsa upp med en liten pump för att få dem att sitta fastare runt foten. Och så fanns det de legendariskt fula Moon Boots, som i princip var enorma, puffiga stövlar som såg ut att vara utformade för en astronaut på månen.

Neonfärgerna

80-talets modetrender - Neonfärgerna

Neonfärger var typiskt 80-talet. Det här var ett årtionde av starka, djärva färger, och neon var den djärvaste av dem alla. Från neonrosa till neongrönt till neongult, det fanns ingen färg som var för skrikig för 80-talets mode. Du kunde kombinera en neonskjorta med neonleggings och en hårsnodd i neon, och det skulle ändå fungera på något sätt. Det var som modets motsvarighet till ett rave, och vi var alla inbjudna.

Träningsoverallen

80-talets modetrender - Träningsoverallen

Den ultimata stilen för den som ville se både sportig och förslappad ut, den fick dig att se ut som om du var redo att ge dig ut i backen även om du bara skulle till mataffären. . Du kunde ha den till jobbet och sen gå på disco direkt efteråt utan att behöva byta garderob. Men om du hade en träningsoverall var du cool även om du svettades som en gris.

 

Nu är det lätt att se tillbaka på 80-talets mode och skratta, men låt oss vara ärliga: på den tiden tyckte vi att vi såg ganska häftiga ut. Vi tänjde på gränserna för vad som var acceptabelt, och vi hade kul när vi gjorde det. Och är det inte det som mode borde handla om? Att uttrycka sig, ta risker och inte ta sig själv på för stort allvar.

Så nästa gång du ser ett foto av dig själv från 80-talet och skäms över dina gigantiska axelvaddar eller din neonfärgade spandex, kom ihåg att du var en trendsättare. Så omfamna det förflutna modet. Vem vet, trots allt kanske benvärmare kommer att göra comeback en dag. Konstigare saker har hänt.

 

Läs mer:

Kolla in fler 80-talstrender i det här inlägget!

Lär dig hur du klär upp dig för en 80-talsfest i det här inlägget!

Få en glimt av 80-talets livsstil och design i det här inlägget!