Vad tänker du på när du hör namnet Milli Vanilli? För många är det första man tänker på historien om läppsynkskandalen som avslutade deras karriär. Men hur är det med historien bakom gruppen?

Det var 1980-tal, MTV revolutionerade musikindustrin genom att spela musikvideor dygnet runt och en grupp låg på toppen av listorna – Milli Vanilli.

Skandalen

Producenten Frank Farian bildade ursprungligen Milli Vanilli 1988. Gruppen bestod av dansarna och sångarna Fab Morvan och Rob Pilatus. Farian hade ursprungligen planerat att använda Morvan och Pilatus som sångare men bestämde sig till slut för att använda professionella sångare och istället låta de två vara ansiktet utåt.

Gruppens debutalbum Girl You Know It’s True släpptes 1989 och blev en omedelbar hit. Albumet innehöll singlarna “Girl I’m Gonna Miss You” och “Blame It On The Rain” som toppade listorna. Albumet sålde mer än sex miljoner exemplar i USA och vann en Grammy för bästa nya artist.

I november samma år avslöjades dock att Morvan och Pilatus inte hade sjungit på albumet. Den som låg bakom sången var nämligen Charles Shaw.

Detta avslöjande orsakade en massiv skandal och Milli Vanillis karriär tog snabbt slut. Morvan och Pilatus försökte återuppta sina karriärer som soloartister, men ingen av dem lyckades.

Efterdyningarna

Det har gått nästan 30 år sedan Milli Vanillis lip-syncing-skandal skakade musikvärlden och avslutade gruppens karriär. Under de år som gått sedan dess har de två medlemmarna i gruppen, Fabrice Morvan och Rob Pilatus, försökt att gå vidare med sina liv. Här är vad som hände åren efter skandalen.

Fabrice Morvan

Efter att skandalen med läppsynkning briserade försökte Fabrice Morvan starta en solokarriär. Han släppte några singlar, men ingen av dem var framgångsrik. Han medverkade också i en dokusåpa som heter “Celebrity Fit Club” 2005.

År 2009 nådde Morvan äntligen viss framgång när han släppte albumet “The Truth”. Albumet fick positiva recensioner och toppade till och med danslistorna i Nederländerna.

Rob Pilatus

Rob Pilatus liv efter Milli Vanilli var mycket mer problematiskt än Morgans. Han kämpade med drogmissbruk och arresterades flera gånger. År 1998 hittades han död i ett hotellrum i Tyskland endast 33 år gammal.